Direct door naar content

Libéma Profcycling geeft para-cycling een platform

Libéma Profcycling geeft para-cycling een platform afbeelding nieuwsbericht
16 december 2018

“Ga eens een stukje fietsen met je ogen dicht. En stel je dan voor dat je met een snelheid van 60 kilometer per uur gaat, op een steile baan die 7 meter breed is. Dát is wat sporters met een visuele beperking op een tandem tijdens het WK para-cycling in Apeldoorn ervaren. Een spectaculair onderdeel dat respect afdwingt!” Rens Kamphuis van Libéma Profcycling organiseert met zijn collega’s talloze wielerwedstrijden en is fan van de parasport. “Bij elke wedstrijd geven we para-cycling een platform, het is een mooi sportonderdeel dat vanzelfsprekend moet worden!”

Wedstrijdschema
Kamphuis is al druk bezig met het WK para-cycling dat half maart 2019 in Omnisport Apeldoorn plaatsvindt. Libéma Profcycling regelt voor organisator Team TOC het wedstrijdgedeelte. Afgelopen maart organiseerde Libéma op dezelfde baan ook het WK baanwielrennen voor renners zonder beperking. “Als je kijkt naar het wedstrijdgedeelte  van de beide WK’s zit er niet zoveel verschil in. De wedstrijdschema’s zijn grotendeels hetzelfde, ook bijvoorbeeld de rusttijden. En bij de bouw van Omnisport tien jaar geleden is al rekening gehouden met toegankelijkheid. Sporters kunnen overal komen en er zijn achter de schermen snel aanpassingen te maken, ook bijvoorbeeld voor medewerkers met een beperking.”

Volop plek voor toeschouwers
De laatste tijd is er veel te doen over het beperkte aantal rolstoelplaatsen bij evenementen, met name concerten, maar dat is in Omnisport geen issue. “We hebben twintig rolstoelplaatsen, maar we kunnen deze makkelijk uitbreiden door de eerste rij zitplaatsen niet te verkopen. We houden dat ook in de gaten: als een evenement pas over twee maanden is en we zien dat 90% van de rolstoelplaatsen al gereserveerd is, zetten we extra capaciteit bij.” Want er gebeurt in Omnisport meer dan alleen baanwielrennen: er zijn volleybalwedstrijden, beurzen, clinics en bedrijfsfeesten.

Overal parasport in beeld
Libéma zet zich als partner van Gelderland sport onbeperkt breder in dan alleen op de Apeldoornse baan. “We organiseren veel evenementen, recent bijvoorbeeld het EK veldrijden. Ook verzorgen we de neutrale service van Shimano. Die levert bij grote wielerwedstrijden als de Ronde van Vlaanderen en de Amstel Gold Race materiaal aan renners met pech. Overal waar we komen, geven we parasport een podium. Bij het EK veldrijden hadden we bijvoorbeeld een clinic op het EK-parcours. En we organiseren met wielervereniging De Adelaar en de KNWU clinics om mensen met para-cycling kennis te laten maken. We merken dat steeds meer mensen er voor open staan, maar je moet er aandacht voor blijven vragen.”

Naar een landelijk dekkend netwerk
Kamphuis zoekt graag de verbinding met andere partijen. “Willen we para-cycling voor iedereen vanzelfsprekend maken, dan moet er een landelijk dekkend netwerk komen van clubs die ruimte bieden en evenementen organiseren. Het mag niet afhankelijk zijn van toevallig een WK in Apeldoorn. Samenwerking is essentieel om het een succes te maken. Aan het begin van het Gelders jaar van het aangepast sporten hebben we al eens een expertmeeting georganiseerd, en we blijven zoeken naar mogelijkheden om kennis te delen. We gaan graag in gesprek met partijen die leuke ideeën hebben!”

Laat je verrassen op het WK
Voorlopig staat in 2019 eerst het WK para-cycling op het programma. Kamphuis hoopt op volle tribunes. “Er is van alles te doen en te zien. Er komen ook weer leuke side-events, dit keer waarschijnlijk zelfs dicht bij de baan. Team TOC vertelt daar elders op deze site meer over. En natuurlijk zijn de sportwedstrijden meer dan de moeite waard. Je zult versteld staan van het hoge niveau. Het mooie is dat de toegang gratis is, je kunt dus elk moment binnenlopen om de sfeer te proeven. En ik weet zeker dat mensen die even een half uurtje komen kijken de hele avond blijven plakken. Laat je verrassen!”

 

Terug naar overzicht Vind jouw Unieke Sport
De website wordt doorzocht
Sluit zoeken×