Direct door naar content

Aangepast sporten op de agenda bij Gelderse wethouders!

Aangepast sporten op de agenda bij Gelderse wethouders! afbeelding nieuwsbericht
25 september 2018

Bij een netwerkbijeenkomst van de Gelderse Sport Federatie (GSF) voor wethouders stond aangepast sporten goed op de agenda. Op 24 september kwamen zo’n dertig wethouders uit diverse Gelderse gemeenten bijeen om kennis te halen en ervaringen te delen. In het mekka van de sport, Papendal, stonden diverse sportieve thema’s centraal. Jan Markink, gedeputeerde provincie Gelderland: “Ik ben blij dat in het Gelders Jaar van het Aangepast sporten meer dan dertig partners Gelderland sport onbeperkt hebben omarmd. Ook hiervoor geldt dat we de moeten krachten bundelen!”

Samen optrekken bepaalt succes
Het samen optrekken stond voor Jan Markink centraal in zijn boodschap aan de wethouders. “Een kleine honderd partners hebben het Gelders sportakkoord getekend. Door dit akkoord is ondermeer het Gelders jaar van het aangepast sporten ontstaan. Het bundelen van krachten bepaalt het succes. En belangrijk is ook dat iedereen mee moet kunnen doen, iedereen moet de kans krijgen om te kunnen sporten. Want daarmee staat je uiteindelijk sterker in de maatschappij!”

Lokale inclusie-agenda Nijkerk
Dat merkt ook de wethouder van de gemeente Nijkerk die al veel doet op gebied van aangepast sporten. Wethouder Nadya Aboyaakoub-Akkouh: “Wij hebben in Nijkerk een lokale inclusie-agenda. Daarnaast gaan we veel in gesprek met de doelgroep. Sporters met een beperking kunnen het beste zelf aangeven wat er nog beter kan. Daar proberen we dan ondersteuning aan te geven. En ook gaan we in gesprek met verenigingen over eventuele aanpassingen. Een aandachtspunt is nog wel om kinderen met een niet-zichtbare beperking aan het sporten te krijgen. Daar moet nog in worden geïnvesteerd!”

Sport in het sociaal domein
Ook tijdens inspiratiesessies was er aandacht voor sporters met een beperking. Zo stond sport in het sociaal domein in een deelsessie centraal. Buurtsportcoach Tanja Dijkstra van de gemeente Renkum vertelde haar verhaal: “Als buurtsportcoach brengen wij kwetsbare doelgroepen, zoals ouderen en mensen met een beperking in beweging. Dat kan gaan om het geven van de juiste informatie maar soms begeleiden we hen ook naar de juiste verenigingen.” In de sessie kwamen veel vragen aan bod, zoals hoe bereik je de doelgroep? Hoe krijg je een goed overzicht van al het aanbod? Hoe zorg je dat mensen in beweging blijven? Thema’s die in veel gemeenten spelen. En waarbij geen eenduidig antwoord geldt behalve dat de samenwerking met de verschillende zorgorganisaties, huisartsen, fysiotherapeuten en sportverenigingen belangrijk is.

 

Terug naar overzicht Vind jouw Unieke Sport
Zoeken
De website wordt doorzocht
Sluit zoeken×