Direct door naar content

Samen kom je verder centraal op bijeenkomst ‘Samenwerken en verbinden’!

Samen kom je verder centraal op bijeenkomst ‘Samenwerken en verbinden’! afbeelding nieuwsbericht
16 november 2018

“Samenwerken is geven en nemen. Ik heb een buddy nodig om te sporten, maar wij geven buddy’s ook inzicht over hoe het is om visueel beperkt te zijn.” Dat zei onze ambassadeur Joke van Rijswijk bij de bijeenkomst ‘Samenwerken en verbinden’. Tijdens de UNIQLO Double Masters in Bemmel werd deze georganiseerd door De Onderwijsspecialisten en Gelderland sport onbeperkt. Diverse sprekers gaven hun visie op samenwerking en de deelnemers konden de noodzaak om samen te werken ook zelf ervaren.

Oefeningen met verduisteringsbril
Oud paralympiër Joke van Rijswijk heeft samen met Marleen Wegh een Slow Sportsgroep opgericht in Lingewaard, waarbij mensen met een visuele beperking met een buddy wandelen en oefeningen doen. De aanwezige partners, relaties en ambassadeurs konden zelf met een verduisteringsbril ervaren hoe je met een visuele beperking bent aangewezen op samenwerking. “Het was spannend, ik kon bijvoorbeeld geluid niet goed inschatten, wist niet wat het was. ”Mooi om dit te ervaren, je moet je buddy echt wel blindelings vertrouwen.” “Het is niet alleen spannend om niets te zien, het is ook heel spannend om buddy te zijn en aan te geven waar iemand naar toe moet.”

Trots maakt samenwerken niet altijd makkelijk
Dagvoorzitter Toine Klerks, directeur van Basketball Experience Nederland, wil rolstoelbasketbal voor iedereen mogelijk maken. Zijn vader zat in een rolstoel en deed aan rolstoelbasketbal. Toen hij hem als 5-jarige wilde helpen, werd zijn vader boos. Hij wilde het zelf doen en geen hulp van zijn zoon. Zijn les: het zelf doen in combinatie met trots en identiteit zijn zo belangrijk dat samenwerken niet altijd vanzelfsprekend is. Maar in de sport kun je het niet alleen. Je ultieme doel bereiken, dat doe je samen! Belangrijke aspecten om samen te werken zijn dan ook communicatie, verwachtingen, een gezamenlijk doel, vertrouwen, respect en een open houding. Hij gaf de zaal ook de opdracht mee om een afspraak te maken voor een kop koffie om de mogelijkheden voor samenwerken uit te zoeken. De eerste afspraken waren snel gemaakt.

Verbindende rol sport, onderwijs en vereniging
Chantal Migo, coördinator Uniek Sporten Arnhem en vakleerkracht bewegingsonderwijs, heeft een verbindende rol om mensen met een beperking aan het sporten te krijgen. “Samenwerken staat voorop. Zo werken we samen met onderwijs, zorginstellingen, gemeenten, ondersteunde organisaties en verenigingen. Omdat ik ook binnen het onderwijs werk kan ik soms letterlijk kinderen aan de hand meenemen naar de sportvereniging. Ik vind het mooi als ik er aan kan bijdragen dat een kind gaat sporten. Een goed voorbeeld is de samenwerking tussen Uniek Sporten, het onderwijs en de atletiekvereniging. Samen hebben we binnen de club racerunnen geïntroduceerd in Zevenaar. Dat is vorig jaar opgezet en staat ondertussen als een huis!”

Doel halen samen met de mensen waar het om gaat
Wethouder Marinka Mulder van de gemeente Renkum gaf in het debat haar visie op aangepast sporten en samenwerking. “Het is belangrijk dat iedereen kan sporten. De gemeente is er dan ook om drempels weg te halen. Samenwerking wordt voor verenigingen steeds belangrijker. Denk bijvoorbeeld aan de privacywet, maar ook aan aangepast sporten. Ze hoeven het wiel echt niet opnieuw uit te vinden, maar moeten leren daarin samen op te trekken.” Daarbij vindt zij het van belang om met de sporters zelf in gesprek te gaan. “Zonder het betrekken van de doelgroep is het halen van een doel niet mogelijk. De meeste gemeenten zijn nog niet gewend om direct samen te werken met de doelgroep. Maar daar moet het wel meer naar toe. Als je je doel wil halen moet dat met de mensen waar het om gaat. Door iets samen te doen, kun je vaak verder komen dan je in eerste instantie dacht.”

Terug naar overzicht Vind jouw Unieke Sport
Zoeken
De website wordt doorzocht
Sluit zoeken×