Direct door naar content

Hoe werkt de verkiezing?

hoe werkt de verkiezing?

Samen met onze 1% FairShare® partners ABN AMRO en M-Line gaan wij op zoek naar Nederlandse breedtesporters met een talent in de meest brede zin van het woord en zetten we een streep door beperking en onderstrepen we talent!

Iemand die persoonlijke records heeft weten te verbreken. Iemand die een grote persoonlijke of sportieve ontwikkeling heeft doorgemaakt. Of die een inspiratie en voorbeeld is voor andere sporters met een handicap. Ken jij zo'n sporter? Vertel het ons! Wie weet gaat jouw favoriet er met de titel en het prachtige prijzenpakket vandoor.

Klik hieronder op de titels voor meer informatie over de categorieën, het nomineren, het prijzenpakket, de jury en de algemene voorwaarden.

Hoe nomineer je een talent? Vul hier het formulier in, schrijf een korte motivatie en voeg een foto en/of filmpje toe. Na de inzending ontvangt jouw genomineerde talent een e-mail waarin hij/zij akkoord moet gaan met deelname aan de verkiezing. Na akkoord van het talent zal zijn/haar profiel op de website gepubliceerd worden. Tot en met 15 september kun je talenten nomineren. Vanaf 16 september start de verkiezing en zal het mogelijk worden om op de talenten te stemmen.

De verkiezing bestaan uit 3 categorieën:

 • Categorie 1 – Sporters met een lichamelijke of visuele handicap
   
 • Categorie 2 – Sporters met een verstandelijke of meervoudige handicap
   
 • Categorie 3 – Teams, ploegen bestaande uit sporters met een beperking die gezamenlijk een sport beoefenen die ook in wedstrijdverband gespeeld kan worden en waarin de eindprestatie afhankelijk is van alle deelnemers

Deelname aan de verkiezing is open voor iedere Nederlandse breedtesporter met een beperking en met een leeftijd van boven de 6 jaar. Sporters of teams die deelnemen aan een topsport- of talentenprogramma vanuit NOC*NSF (met een A-, HP-  of Selectiestatus) zijn van deelname uitgesloten, evenals sporters of teams die hebben deelgenomen aan EK’s, WK’s of internationale topsportwedstrijden. 

Algemene stemronde
Het doel van de algemene stemronde is het verzamelen van zo veel mogelijk stemmen. Per categorie gaan de 4 deelnemers met de meeste stemmen door naar de finale (totaal 4 x 3). Daarnaast wordt er per categorie één wildcard weggeven door onze unieke sportcoaches. Zo kun je als je niet genoeg stemmen weet te bemachtigen, toch naar de finale gaan! De algemene stemronde start op 16 september en eindigt op 29 september.

Finale 
Gedurende de finale kan er door het publiek gestemd worden op de 5 finalisten per categorie (15 finalisten in totaal). De jury brengt in deze periode ook een stem uit. De stemmen van de jury en het publiek zijn gelijk verdeeld en tellen beide voor 50 procent. De finale start op 30 september en eindigt op 17 oktober. Na 18 oktober wordt het oordeel van de jury samengevoegd met de publieksstemmen, hieruit komt de winnaar per categorie naar voren.

De winnaars per categorie worden tussen 19 en 26 oktober bekend gemaakt. Op het Benefietdiner voor de Gehandicaptensport op 29 oktober 2019 in de Johan Cruijff ArenA worden de winnaars gehuldigd.

Naast de titel Uniek Sporttalent 2019 krijgen de winnaars per categorie:

1e prijs*

 • Een bedrag van € 1.000,- (voor de winnaar per categorie) te besteden aan sport,- en of spelmateriaal of coaching/training op maat.
 • De sportverenigingen waar de winnende sporters actief zijn, mogen voor een totaalbedrag van € 3.000,- een stimuleringssubsidie aanvragen, te gebruiken voor de (door)ontwikkeling van de gehandicaptensport binnen de betreffende sportvereniging. 
 • M-line matras naar keuze (ter waarde van maximaal 1500 euro) voor de categorieën lichamelijk en verstandelijk. En een hoofdkussen van M-Line voor alle teamleden uit de categorie teams.

2e prijs*
De personen die op de 2e plaats eindigen ontvangen een cheque t.w.v. € 250,- per categorie te besteden aan sportmaterialen.

3e Prijs*
De personen die op de 3e plaats eindigen ontvangen een cheque t.w.v. € 100,- per categorie te besteden aan sportmaterialen.

*Deze prijzen zijn onder voorbehoud en kunnen op ieder moment nog gewijzigd worden

De onafhankelijke jury bestaat uit de volgende (sport)helden: Esther Vergeer, Yvonne van Gennip, Jetze Plat en John van den Brom. Zij beoordelen de finalisten op basis van hun verhaal op de criteria sportiviteit, creativiteit, durf, lef en doorzettingsvermogen. De winnaars worden rond 21 oktober 2019 bekend gemaakt. Daarnaast zal het op het Benefietdiner voor de Gehandicaptensport op 29 oktober de huldiging van de winnaars plaatsvinden.           

Maak kennis met de jury:

Esther Vergeer
Door maar liefst 470 wedstrijden op rij te winnen, bleef Paralympisch kampioen rolstoeltennis Esther Vergeer de laatste tien jaar van haar carrière zonder nederlaag in het enkelspel. Het maakt Esther één van de meest succesvolle sporters uit de Nederlandse sportgeschiedenis. Ze won o.a. in het enkelspel de US Open, Dutch Open en Swiss open en bereikte de eerste plaatst van de wereldranglijst. Ook toonde ze zich toonde zich op de Paralympische Spelen, in totaal won Esther maar liefst vijf gouden medailles. Esther is oprichtster en boegbeeld van de Esther Vergeer Foundation, hiermee realiseert ze projecten om kinderen met een lichamelijke beperking ‘gewoon’ te laten sporten, op een ‘gewone’ vereniging. Op dit moment is ze daarnaast Chef de Mission van het Paralympisch Team NL. 

Jetze Plat
Jetze is een getalenteerd handbiker en para-triatleet en heeft inmiddels al heel wat prijzen op zijn naam staan. Zo is hij niet alleen Paralympisch kampioen op de paratriatlon maar heeft hij ook afgelopen jaar het werelduurrecord op de handbike veroverd. In 2017 werd hij uitgeroepen tot Paralympisch sporter van het jaar, werd twee keer wereldkampioen op de handbike en won de Ironman op Hawaii. Naast zijn waanzinnige sportcarrière zet Jetze zich als ambassadeur in voor Fonds Gehandicaptensport.

Yvonne van Gennip
Yvonne van Gennip voormalig schaatser en huidig teammanager van schaatsploeg LIGA. Van Gennip is een van de succesvolste schaatsters die schaatsland Nederland heeft voortgebracht. Zij won onder andere bij de Olympische Winterspelen van 1988 in Calgary drie gouden medailles: op de 1500, de 3000 en de 5000 meter. Deze overwinningen kwamen als een verrassing, want Van Gennip was even voor de Spelen nog geblesseerd geweest aan haar voet. In 2017 kreeg Van Gennip de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs.

John van den Brom
John is trainer van FC Utrecht en voormalig profvoetballer. Als speler kwam hij uit voor Vitesse, Ajax, De Graafschap en Istanbulspor. Na zijn spelerscarrière werd Van den Brom trainer. Hij fungeerde als hoofdcoach van AGOVV Apeldoorn (2007–2010), ADO Den Haag (2010–2011), Vitesse (2011–2012) en Anderlecht (2012–2014) en AZ (2014-2019). John zet zich in als ambassadeur voor Fonds Gehandicaptensport.

Algemeen

 1. Deze deelnamevoorwaarden zijn van toepassing op de verkiezing van ‘Uniek Sporttalent’ die Fonds Gehandicaptensport in het kader van de campagne ‘Uniek Sporttalent 2019’ organiseert (hierna: ‘de Actie’).
 2. De Actie is een initiatief van Fonds Gehandicaptensport te Amstelveen.
 3. De actieperiode van deze Actie start op 18 juni 2019 en loopt tot en met 18 oktober 2019. Het betreft een tijdelijke actie. Het is Fonds Gehandicaptensport toegestaan om de actieperiode te verlengen of te verkorten. Fonds Gehandicaptensport is gerechtigd de deelnamevoorwaarden tussentijds te wijzigen en Fonds Gehandicaptensport behoudt zich het recht voor te allen tijde zonder opgave van redenen de Actie tussentijds te beëindigen.
 4. Fonds Gehandicaptensport is gerechtigd naar eigen inzicht en zonder voorafgaande kennisgeving deze Actie en/of de Actievoorwaarden gedurende de looptijd van de Actie te wijzigen, dan wel zonder opgave van reden deze Actie te staken, zonder dat Fonds Gehandicaptensport daardoor op enigerlei wijze tot vergoeding van schade gehouden is jegens de deelnemers. Wijziging van de Actie en/of de Actievoorwaarden dan wel staking van de Actie, zal door Fonds Gehandicaptensport bekend worden gemaakt op de Facebookpagina van Uniek Sporten en Fonds Gehandicaptensport. 

Deelname
Deelname verloopt via de onderstaande procedure:

 • De actie heeft als doel de gehandicaptensport te stimuleren, te promoten en sporters met een handicap de erkenning te geven die ze verdienen. 
 • Deelname aan deze Actie is open voor iedere Nederlandse breedtesporter met een handicap en met een leeftijd van boven de 6 jaar. Als je jonger bent dan 13 jaar moet je eerst toestemming aan je ouders/verzorgers vragen om mee te doen. Sporters of teams die deelnemen aan een topsport- of talentenprogramma vanuit NOC*NSF (met een A-, HP-  of Selectiestatus) zijn van deelname uitgesloten, evenals sporters of teams die hebben deelgenomen aan EK’s, WK’s of internationale topsportwedstrijden. Teams, ploegen moeten bestaan uit sporters met een beperking die gezamenlijk een sport beoefenen die ook in wedstrijdverband gespeeld kan worden en waarin de eindprestatie afhankelijk is van alle deelnemers.
 • Sporters (individueel) met een handicap kunnen zichzelf schriftelijk aanmelden (‘nomineren’) of door derden (familie, vrienden, bekenden, etc.) worden genomineerd als kandidaat voor de titel: ‘Uniek Sporttalent.’
 • De mogelijkheid om deel te nemen door jezelf als sporttalent aan te melden, of een sporttalent te nomineren, loopt tot en met 15 september 2019.
 • Deelnemers dienen werkelijke, actuele en complete informatie te verstrekken. Het is niet toegestaan onder een andere naam deel te nemen. Stemmen op de genomineerden is mogelijk voor iedereen.
 • Aan deelname van de Actie zijn geen kosten verbonden.
 • Door deel te nemen aan de Actie gaat de deelnemer akkoord met deze wedstrijdvoorwaarden.
 • Deelname is uitgesloten voor de medewerkers alsmede directe familieleden van (dochter- en zusterondernemingen van) Fonds Gehandicaptensport en haar productiepartners.
 • In geval van geconstateerde onregelmatigheden bij deelname aan deze Actie wordt de Deelnemer onherroepelijk van verdere deelname uitgesloten.

Stemronde en Finale

 • De algemene stemronde start in de week van 16 september en duurt tot 29 september. Per categorie gaan de 4 deelnemers met de meeste stemmen door naar de finale (totaal 4 x 3). Daarnaast wordt er per categorie één wildcard weggeven door onze unieke sportcoaches.
 • De finalisten dienen binnen één dag na het sluiten van de stemronde , dus uiterlijk op 30 september, een vragenlijst in te vullen voor de interviews die gehouden worden in het kader van de finale. 
 • De finale start op 7 oktober en duurt tot 18 oktober. Gedurende deze periode kan er gestemd worden op de 5 finalisten per categorie. De jury brengt in deze periode ook een stem uit. Na 18 oktober wordt het jury oordeel samengevoegd met de publieksstemmen, hieruit komt de winnaar per categorie naar voren.
 • Tussen 19 en 26 oktober zullen de winnaars bekend gemaakt worden.
 • Op het Benefietdiner voor de Gehandicaptensport op 29 oktober 2019 in de Johan Cruijff ArenA worden de winnaars gehuldigd. Iedere winnaar mag met een afvaardiging van 3 personen aanwezig zijn op het Benefietdiner voor de Gehandicaptensport. De winnaars dienen op deze dag beschikbaar te zijn voor het Benefietdiner.  

Te winnen prijzen

 • De te winnen prijzen zijn persoonsgebonden, zijn niet overdraagbaar en zijn niet inwisselbaar.
 • De te winnen prijzen mogen noch in hun geheel, noch gedeeltelijk worden overgedragen of geruild, en kunnen niet in geld worden omgezet, tenzij uitdrukkelijk anders aangegeven.
 • Fonds Gehandicaptensport is niet aansprakelijkheid voor enigerlei hieruit volgende afwijking in de waarde van de Prijs.
 • In het geval dat een prijs niet beschikbaar is, ondanks dat Fonds Gehandicaptensport redelijke inspanningen heeft gedaan om de prijs te verkrijgen, behoudt Fonds Gehandicaptensport zich het recht voor om deze te vervangen door een alternatief, onderhevig aan eventuele schriftelijke instructies van een relevante overheidsinstantie. 
 • Fonds Gehandicaptensport is niet aansprakelijk voor enigerlei belastingtechnische implicaties ten gevolgde van uw acceptatie van de Prijs. De deelnemer dient hiertoe onafhankelijk financieel advies in te winnen. 
 • De overhandiging van de prijzen vindt plaats in de periode na afloop van de verkiezing en dienen uiterlijk 31 maart 2020 aangevraagd te zijn.
 • Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd

Intellectuele Eigendom

 • Fonds Gehandicaptensport verkrijgt na uploaden van content (tekst, foto’s, illustraties, video’s of andere content) door deelnemers te allen tijde het bewerkings-, publicatie- en uitgaverecht op de respectievelijke inzendingen van de deelnemers. Deelnemers verzekeren zich ervan dat de content die zij uploaden en delen rechtenvrij is. 
 • Deelnemers dienen zich ervan te vergewissen dat er geen intellectuele eigendomsrechten of andere rechten van derden rusten op de content (teksten, video’s, beelden, audio etc.) die onderdeel uitmaken van hun deelname. 
 • Fonds Gehandicaptensport en haar productiepartners worden door de deelnemers gevrijwaard van eventuele claims vanwege content die door deelnemers voor deze Actie wordt gebruikt. 
 • Inzendingen die naar inzicht van Fonds Gehandicaptensport niet passend worden geacht, onder meer vanwege het aanstootgevende, kwetsende, racistische, seksueel beladen, beledigende en/of commerciële karakter of in strijd met de goede zeden en fatsoensnormen kunnen door Fonds Gehandicaptensport worden verwijderd.

Privacy & promotie

 • Door deelname aan deze Actie verklaren Deelnemers zich akkoord met het feit dat Partijen de persoonsgegevens van de deelnemers kunnen gebruiken voor publicitaire doeleinden van Fonds Gehandicaptensport en mogen delen met samenwerkende partijen ten behoeve van publicitaire doeleinden (bijvoorbeeld interviews met de finalisten).
 • De Deelnemers verplichten zich door deelname aan deze wedstrijd mee te werken aan publiciteit rondom de wedstrijd en de campagne ‘Uniek Sporttalent 2019’ van Fonds Gehandicaptensport.
 • Van de winnaars van de titel ‘Uniek Sporttalent’ wordt -binnen redelijke grenzen- verwacht dat deze uit hoofde van deze titel meewerkt aan publicitaire activiteiten, aanwezig is bij evenementen of andere promotionele werkzaamheden.

Aansprakelijkheid

 • Deelnemer doet vrijwillig en bewust, afstand van alle (mogelijke) claims, acties en rechtszaken van enig soort tegen Fonds Gehandicaptensport en haar productiepartners van deze Actie die verband houden met of voortvloeien uit de deelname aan de Actie, inclusief, zonder beperking, alle claims, acties of rechtszaken wegens nalatigheid en/of andere storingen, persoonlijk letsel, laster, schending van het recht van publiciteit, schending van privacy en schending van het auteursrecht.
 • Fonds Gehandicaptensport en haar productiepartners besteden de grootst mogelijke zorg aan de organisatie van deze verkiezing en de campagne. Desondanks kan het voorkomen dat de weergegeven of verstrekte informatie niet volledig of onjuist is.
 • Eventuele onzorgvuldigheden, spelfouten of andere vergelijkbare fouten door Fonds Gehandicaptensport openbaar gemaakte (promotie-)materialen van welke aard dan ook, anders dan deze actievoorwaarden, kunnen niet aan Fonds Gehandicaptensport worden tegengeworpen, noch enige verplichting voor het Fonds Gehandicaptensport doen ontstaan.
 • Fonds Gehandicaptensport en de productiepartners van deze Actie zijn niet aansprakelijk voor enige directe of indirecte schade als gevolg van deze Actie. 
 • Fonds Gehandicaptensport is niet verantwoordelijk voor de gevolgen van computer- en/of internetstoringen en sluit iedere aansprakelijkheid uit in het geval deelname (tijdelijk) onmogelijk is ten gevolge van enige storing.

Slotbepaling
Op deze Actie is het Nederlands recht van toepassing. Indien u klachten heeft over deze wedstrijd kunt u uw klacht schriftelijk melden bij Fonds Gehandicaptensport.

Heb je vragen of wil je meer informatie over de verkiezing Uniek Sporttalent 2019? Stuur dan een e-mail naar sporttalent@unieksporten.nl. Wij doen ons best om binnen 3 werkdagen een antwoord te geven.

Programma van:

Partners: