Direct door naar content
Havas gaat voor goud én het G-handbal afbeelding nieuwsbericht

Havas gaat voor goud én het G-handbal

10 oktober 2018

Het G-team van Handbalvereniging Havas uit Almere bestaat inmiddels al meer dan vijftien jaar. Het begon ooit bij een moeder die zelf handbalde en voor haar dochter met een verstandelijke beperking een mogelijkheid zocht om dezelfde sport te beoefenen. Een zoektocht langs verschillende scholen voor mensen met een beperking leidde tot een heus team en de start van G-handbal bij Havas. En het mooie is: de kern van de ploeg die toen werd gevormd, is nog steeds bij elkaar!

Een aantal spelers van dit team speelde met TeamNL zelfs op de Special Olympics World Summer Games van 2007 in Sjanghai en 2015 in Los Angeles. Aan sportieve ervaring geen gebrek dus, maar handballen is voor de leden van het Havas G-team veel meer dan alleen sport. “Het is echt een uitlaatklep voor ze”, zegt trainer/coach Jan Hassing over zijn spelers. “De sport biedt ze zelfvertrouwen en zelfredzaamheid, dat is heel belangrijk voor ze. Eén keer per week trainen ze en daar kijken ze echt naar uit.”

Verder tonen de spelers van Havas zich elke maand van hun beste kant op een toernooi, waarin ze het in korte wedstrijden opnemen tegen verscheidene G-handbalteams uit het land. Nu zijn er nog te weinig teams om een echte competitie te spelen. De reistijden zouden veel te lang worden. Maar als het aan Hassing en zijn team ligt, komt daar snel verandering in en gaat de sport flink groeien. “Van die wedstrijden genieten ze echt. We willen dat er steeds meer G-handbalteams komen, zowel in de regio als landelijk. Dus moet G-handbal gepromoot worden en dat doen we dan ook. Daarom reizen we binnenkort helemaal naar Venlo voor een toernooi. Kunnen ze daar ook zien hoe leuk het is.”

Een sportief hoogtepunt voor het G-team van Havas dit jaar was onmiskenbaar de Special Olympics Nationale Spelen, waar de ploeg het goud in de wacht sleepte. Havas bereikte dat weekend in de Achterhoek echter veel meer dan alleen de eerste plaats.  “De spelers waren nu een heel weekend bij elkaar en dat gebeurt niet vaak. Ze groeiden naar een hoger niveau, maar ze groeiden ook naar elkaar toe. Ze hielpen elkaar met alles, hadden heel veel voor elkaar over. Het was schitterend om te zien!”

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Topspits Juan scoort zonder benen

Invictus Games komen nu echt dichtbij!

Jeroen Kampschreur hoopt op zitski-hype bij Spelen