Direct door naar content
Laat je inspireren door de verhalen van deze Invictus Games deelnemers!  afbeelding nieuwsbericht

Laat je inspireren door de verhalen van deze Invictus Games deelnemers! 

04 november 2018

Vorige week werden de Invictus Games in Sydney gehouden. Aan deze spelen voor militairen met zichtbare of onzichtbare beperking deden ruim 500 deelnemers uit 18 landen mee. Nederland is vertegenwoordigd door 24 inspirerende atleten. 

Al die sporters hebben een eigen verhaal. Edwin Vermetten (45) heeft bijvoorbeeld in 2001 in Bosnië een zwaar ongeluk meegemaakt toen een vrachtwagenchauffeur zijn voertuig frontaal ramde. Bijna alle botten in zijn onderbenen en knieën raakten daardoor gebroken of verbrijzeld. De revalidatie en operaties kostte jaren, maar hij gaf nooit op. In een interview in de Defensiekrant zegt hij dat sport hem letterlijk op de been heeft geholpen. "Ik heb foto’s gezien van hoe ik er bij lag. Ik had dood kunnen zijn, maar heb een tweede kans gekregen. Ik heb sindsdien werkelijk geen dag in de put gezeten.”

Edwin doet in Sydney al voor de derde keer mee aan de Invictus Games. In Londen (2014) en Orlando (2016) behaalde hij al brons op het onderdeel roeien. Dit jaar komt hij in actie bij het zitvolleybal, het rolstoelbasketbal en het zeilen. Je kunt wel zeggen dat Edwin een echte sportveelvraat is. 

Bij de Invictus Games is hij daarom ook helemaal op zijn plek. “Het betekent ontzettend veel voor mij om met andere gewonde militairen te sporten. Ik houd echt van dit team. We hebben allemaal ons land gediend en dat verbroedert. Tijdens de Invictus Games dienen we ons land wéér."  

Een van die andere sporters uit het Nederlandse team is Jelle van der Steen, die door een auto-ongeluk een dwarslaesie opliep. In het rolstoeltennis heeft hij tegenwoordig zijn passie gevonden. “Sport is voor mij een uitlaatklep. Het geeft rust en je kunt even je gedachten verzetten. Door sport voel ik me weer een ‘normaal mens’", vertelt hij in de Defensiekrant. 

Jelle komt behalve in het rolstoeltennis ook in het rolstoelbasketbal uit bij de Invictus Games. Hij hoopt in beide sporten op een finaleplaats en tegelijk droomt hij ook al verder van de Invictus Games 2020, die in Nederland worden georganiseerd. “Dat zou geweldig zijn om in eigen land te spelen, omdat dan ook mijn moeder erbij kan zijn. Zij gaat voor geen goud een vliegtuig in.”

De Invictus Games 2020 zijn voor jou ook een mooie gelegenheid om je dichtbij huis door die sporters te laten inspireren. Wil je meer lezen over de Nederlandse deelnemers aan de Invictus Games? Kijk dan hier

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten
Programma van:
Partners: