Direct door naar content
Netflix verlost psychische aandoeningen van stigma's met nieuwe serie 'Maniac' afbeelding nieuwsbericht

Netflix verlost psychische aandoeningen van stigma's met nieuwe serie 'Maniac'

08 november 2018

Mensen die last hebben van psychische aandoeningen lopen vaak tegen allerlei vooroordelen aan. De nieuwe Netflixserie Maniac wil afrekenen met dat soort stigma’s. 

Maniac draait om twee hoofdpersonen: Owen, die lijdt aan schizofrenie en Annie, die borderline heeft. Hoewel de show enigszins excentriek en chaotisch is, geeft het een realistisch beeld van hoe het is om te moeten leven met een psychische aandoening. Ook depressie, rouw en psychose komen aan bod in Maniac. Hoewel er natuurlijk in meer films en series karakters neer worden gezet die lijden aan mentale problemen, worden deze meestal op een nogal stereotyperende manier weergegeven. Gevolg daarvan is dat mensen die daadwerkelijk te kampen hebben met dergelijke problematiek zich in deze vertolkingen vaak helemaal niet herkennen en het stigma dat er rondom hun aandoening hangt alleen maar erger zien worden. Dit is niet alleen frustrerend, maar bovendien ook nog eens gevaarlijk, omdat hierdoor mensen verkeerd of zelfs helemaal niet geholpen worden.

Maniac laat psychische aandoeningen en het effect dat die hebben op mensen op een waarheidsgetrouwe manier zien en blijft bovendien ver van de demonisering die mensen met dit soort issues nu vaak ten deel valt. Owen en Annie zijn geen freaks in Maniac, maar gewoon twee mensen die worstelen met wat er in hun hoofd zit. Die hun twijfels en onzekerheden hebben. Die soms moeite hebben de realiteit van hun leven te accepteren en die daarom vaak proberen te ontkennen. Door deze serie krijg je inzicht in hoe mensen met een psychische aandoening in een constante strijd verwikkeld zijn met zichzelf en eigenlijk alleen maar beter willen worden. En vooral: ‘normaal’ willen zijn. Net zoals iedereen dus eigenlijk.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: