Direct door naar content
Zo maak je een sportruimte geschikt voor kinderen met een verstandelijke beperking afbeelding nieuwsbericht

Zo maak je een sportruimte geschikt voor kinderen met een verstandelijke beperking

07 november 2018

Wil je bij jou op de club een training of activiteit aanbieden voor kinderen met een verstandelijke beperking? Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn. Met deze tips maak je jullie sporthal zo geschikt voor een lekker middagje of avondje sporten. 

Het is om te beginnen goed om prikkels te vermijden. Dat kan door alle deuren of gordijnen te sluiten. Ook kun je met behulp van verrijdbare panelen of schermen het deel waar jullie sporten afschermen. Sporters aan de andere kant van de zaal zorgen zo niet voor afleiding. Verder is het ook slim om materialen die niet gebruikt worden op te ruimen om verwarring te voorkomen over wat jullie gaan doen. 

De uitleg van het spel of de beweegactiviteit kun je simpel duidelijker maken met behulp van een bord waar de spelregels en het programma van de training op staan. Om de oefeningen uit te leggen kun je plaatjes op dat bord plakken. Voor het aantal herhalingen van bijvoorbeeld een springoefening kun je eenvoudig pionnen gebruiken. Na elke herhaling wordt een pion op zijn kant gelegd. Dat is duidelijk voor iedereen. 

Kinderen met een verstandelijke beperking of autisme vinden het fijn als duidelijk is wat ze moeten doen en waar ze moeten staan in de zaal. Dat kun je als begeleider of trainer met simpele materialen aangeven. Gebruik bijvoorbeeld een bank als het centrale punt waar je de training begint en waar je ook steeds terugkomt. Door op de vloer markeringen in de vorm van een pijl of voeten te leggen kun je laten zien waar de kinderen moeten staan of waar ze heen kunnen bewegen. 

Wat voor sport je ook aanbiedt, het is belangrijk dat je de kinderen motiveert. Een goede manier om dat te bereiken is door de kinderen succes te laten ervaren. Begin dus nooit te moeilijk met bijvoorbeeld een te hoge basket of een te hoog net om over te gooien. Het beste is om het niveau op te bouwen in moeilijkheidsgraad. Doordat kinderen steeds een stapje meer leren of beter worden, zullen ze het sporten ook steeds leuker gaan vinden. 

Heb je bij jou op de club nieuw sportaanbod? Vergeet het dan niet aan te melden op Uniek Sporten.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: