Direct door naar content
Een sportrolstoel lenen om een sport te proberen via Uniek Sporten Uitleen? afbeelding nieuwsbericht

Een sportrolstoel lenen om een sport te proberen via Uniek Sporten Uitleen?

13 november 2018

Om bij jouw favoriete sport uit te komen waar je plezier uithaalt, wil je soms meerdere sporten uitproberen. Maar als je een keer wil ervaren of rolstoeltennis iets voor je is, heb je toch een speciale sportrolstoel nodig. Uniek Sporten Uitleen kan je daarbij helpen met een leenrolstoel. 

Uniek Sporten Uitleen is een uitleenservice van sporthulpmiddelen voor iedereen met een mobiliteitsbeheersing bij het sporten, legt Monique Kalkman van Welzorg uit. "Dan moet je denken aan handbikes, basketbalrolstoelen, tennisrolstoelen, fietsen, aankoppelbikes en racerunners." Dat aanbod wordt steeds groter, want als er meer vraag is naar bepaalde hulpmiddelen dan wordt de sportotheek uitgebreid. 

De racerunner is daar een goed voorbeeld van, vertelt Monique. "Een paar jaar geleden was die nog niet in beeld, maar die sport is heel erg in opmars. We krijgen daar heel veel aanvragen voor, omdat kinderen het willen uitproberen. De racerunner kun je dus ook bij Uniek Sporten lenen."

Hoe werkt dat eigenlijk? Als je in een aangesloten gemeente woont kun je je verzoek invullen via de website. Dan neemt een adviseur contact met je op om naar jouw wensen te kijken. "Hij of zij maakt een inschatting wat voor hulpmiddel bij jou past. Binnen een week wordt dan een passing gepland. Meestal wordt de rolstoel of handbike direct meegenomen en afgesteld. Binnen twee weken moet je aan de slag kunnen."

De sportrolstoel of ander hulpmiddel leen je dan minimaal een week tot maximaal zes maanden. Binnen die periode kun je namelijk een goed beeld krijgen of die sport bij jou past, zegt Monique. "Ook of het fysiek bij je past. Als je wilt gaan basketballen maar je kunt die bal niet tot de hoogte gooien van de basket, dan kan ik me voorstellen dat het geen leuke sport is om te doen. Het kan dus dat het aan je fysieke gesteldheid ligt dat basketbal geen optie is." Kom je daar na twee maanden achter en je wil bijvoorbeeld gaan rolstoelhockeyen met een andere rolstoel dan is dat geen probleem bij Uniek Sporten Uitleen. "Zo kun je meerdere keren een beroep doen op Uniek Sporten Uitleen om te kijken wat bij jou past." 

Monique, die zelf ook meerdere sporten beoefende, vindt het belangrijk dat je verschillende sporten uit kunt proberen. "Dat doet een valide sporter ook. Die gaat ook eerst verkennen wat hij leuk vindt. Dan heb je alleen een paar andere schoenen, een racket of een stick nodig. Dat kun je nog lenen bij de buurman, maar met sporthulpmiddelen is dat niet mogelijk. 

Een sportrolsstoel kost toch al snel 3.000 euro. "En zo'n stoel leen je ook niet even van je buurman. Dan heb je een dus al barrière om een sport überhaupt uit te proberen." 

Uniek Sporten Uitleen is nu actief in een deel van Nederland. Dus dat is goed nieuws! Hopelijk volgen andere regio's snel. Wil je meer weten over Uniek Sporten Uitleen? Kijk dan hier.

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten
Programma van:
Partners: