Direct door naar content
Speel jij straks in het blindenteam van Ajax, Vitesse of FC Twente? afbeelding nieuwsbericht

Speel jij straks in het blindenteam van Ajax, Vitesse of FC Twente?

02 december 2018

Dacht jij dat je niet kan voetballen omdat je blind of slechtziend bent? Dan heb je het goed mis! Dankzij belletjes in de bal kun jij horen waar de bal is op het veld. In België, Frankrijk en Duitsland wordt blindenvoetbal volop gespeeld en zijn er zelfs competities. In Nederland hebben we dat helaas nog niet, maar misschien komt daar verandering in als een aantal grote profclubs een blindenteam beginnen. 

Voetbal is echt een geschikte sport voor jou als je blind of slechtziend bent. Maar hoe werkt dat dan? Je hebt dus die belletjes in de bal, maar dat is niet het enige wat jou op het veld helpt bij het spel. Blindenvoetbal speel je met vijf spelers, waarbij de keeper als enige kan zien. De keeper is ook de gids voor de verdedigers: vanuit het doel kan hij goed zien waar zij het beste heen kunnen rennen om het doel te verdedigen. 

Dan zijn er nog twee gidsen: de coach die in het midden staat voor de middenvelders en een extra gids bij het doel van de tegenstanders. Deze extra gids stuurt de aanvallers aan zodat ze voor het doel komen en kunnen scoren. Goed met elkaar communiceren is dus belangrijk bij blindenvoetbal. De keeper of de andere gidsen moeten jou van genoeg informatie voorzien zodat jij weet waar je je op het veld bevindt en waar de bal is. Door veel training ontwikkel je daar zo een goed gevoel voor. 

Dorien Cornelis, speelster van de Belgian Blind Devils, het nationale blindenteam van België, vertelde op de radio bij het NOS-programma Met Het Oog Op Morgen hoe goed dat gevoel bij haar is. “Ik ben zelf verdediger. Soms kan ik het zelfs horen als een aanvaller aan de andere kant van het veld is en zich op die manier langs mij probeert te bewegen. Dan geef ik de keeper met mijn hand een signaal om dat aan te geven.”

Nederland is een echt voetballand, maar toch lukt het nog niet echt om blindenvoetbal van de grond te laten komen. Andere sporten als zwemmen, goalball en hardlopen zijn wel populair onder sporters met een visuele beperking, maar voetbal nog niet. Daar komt hopelijk snel verandering in, want de grote profclubs zijn onlangs benaderd om na te denken over een team voor blinde voetballers om zo een competitie te kunnen starten. Wie weet speel jij straks bij Ajax, FC Twente of Vitesse in het blindenteam!

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: