Direct door naar content
Silke loopt weer dankzij haar robotpak afbeelding nieuwsbericht

Silke loopt weer dankzij haar robotpak

04 december 2018

De techniek staat nooit stil. Dat merk je aan nieuwste smartphones, computers en allerlei handige gadgets. Maar is het jou wel eens opgevallen dat tegenwoordig steeds meer techniek wordt ontwikkeld om jou niet stil te laten staan? 

Een goed voorbeeld van technische ontwikkeling waar jij nu echt iets aan hebt, zijn de zogenaamde exoskeletten. Dit zijn pakken met allerlei motoren en sensoren in, waardoor je wordt ondersteund bij het lopen. Dat is een enorme vooruitgang voor als je door een dwarslaesie je benen niet meer kunt gebruiken. 

Over de hele wereld worden verschillende van dit soort robotpakken ontwikkeld. Er wordt zelfs jaarlijks een wedstrijd georganiseerd waarbij verschillende teams van exoskeletten tegen elkaar strijden. Nederland deed daar ook aan mee met een team van de TU Delft onder de naam Project March. De Wetenschappers daar zeggen dat in de toekomst rolstoelen niet meer nodig zijn door exoskeletten.

Zover is het nog lang niet. Toch is het goed om te zien wat er nu al kan. Zo heeft een Zwitsers onderzoeksteam ervoor gezorgd dat Silke Pan met een exoskelet veel meer bewegingsvrijheid heeft. Silke was een acrobate, maar door een ongeluk met een trapeze kon ze haar benen niet meer gebruiken. Na haar ongeluk ging de Zwitserse Silke handbiken, waar ze ook goed in bleek te zijn. Lopen ging alleen niet meer. Totdat ze werd benaderd om mee het exoskelet Twiice te testen. Sinds 2016 heeft ze twee tot drie keer per week steeds voorzichtige stapjes gezet met het pak. Met haar hulp kon het pak ook beter gemaakt worden. 

Het geeft haar nu in het gebruik veel meer zelfstandigheid. In een filmpje zie je dat ze in haar rolstoel komt aanrijden, ze stapt over op een stoel met het pak en maakt vervolgens zelf het robotpak zelf vast aan haar benen. Met twee krukken helpt ze zichzelf overeind en gaat daarna voorzichtige stapjes lopen. Ze kan ondertussen ook al traplopen met de ondersteuning van het pak. 

Bekijk hier een filmpje waarin je deze technische vooruitgang zelf kunt bewonderen: 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: