Direct door naar content
Aangepast skiën? Dat kan gewoon in Nederland!  afbeelding nieuwsbericht

Aangepast skiën? Dat kan gewoon in Nederland! 

10 december 2018

Het wintersportseizoen begint weer! Nu denk jij misschien: leuk, maar skiën kan vast niet met mijn beperking. Dat heb je dus verkeerd gedacht, want je kunt met heel veel verschillende beperkingen net als ieder ander op ski’s van een helling af roetsjen. Je kunt het zelfs al in Nederland heel goed begeleid leren. 

Bij wintersport denk je misschien eerst aan witte bergen in Oostenrijk, Zwitserland of Frankrijk. Maar wist je dat je in Nederland ook heel goed kan skiën op indoor skibanen. Zeker als je voor het eerst op ski’s staat dan is dit een hele veilige omgeving om het te leren. 

Voor jou worden op een groot aantal ook speciale clinics en cursussen gegeven voor aangepast skiën. Deze skileraren hebben veel ervaring met wintersporten met een beperking. Eigenlijk kun je met elke beperking leren skiën of snowboarden. Dat komt ook doordat tegenwoordig veel aangepast materiaal bestaat. 

Als je voor het eerst bij een skiles komt, zullen de begeleiders met jou naar je mogelijkheden in de sneeuw kijken. Je kunt namelijk kiezen voor zittend of staand skiën. Als je voldoende kracht in je benen hebt dan kun je goed staand leren skiën met aangepaste stokken. Als je benen niet meer goed functioneren dan is de zitski een uitvinding voor jou. Dit is een soort kuipje met een of twee ski’s eronder. 

In het begin zul je misschien wel een paar keer vallen, maar in de sneeuw kom je toch zacht terecht. De begeleiders houden je altijd in de gaten en als het nodig is houden ze misschien ook je hand vast. Als je veel oefent heb je die hand misschien niet eens meer nodig en kun je zelfstandig van de baan af glijden. 

Als je het skiën in Nederland goed onder de knie hebt, kun je aan het echte werk gaan denken: de pistes met echt sneeuw in de bergen. Een aantal Nederlandse initiatieven organiseert ook aangepaste wintersportreizen naar Oostenrijk, Italië en Frankrijk. 

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jou? Bekijk dan hier het aanbod voor skiën. 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: