Direct door naar content
Duiken is dé sport voor Renate afbeelding nieuwsbericht

Duiken is dé sport voor Renate

20 december 2018

Renate Manders is 30 jaar en heeft een hersenbeschadiging als gevolg van zuurstoftekort bij haar geboorte. Haar beperking is niet alleen verstandelijk, ze heeft ook een lichamelijke beperking in de vorm van spasmen aan haar rechterzijde.

De Drontense is nu drie jaar actief deelneemster bij Fun Diving Dronten. “In mijn schooltijd, ben ik tijdens een sportdag voor het eerst onder water gegaan met een persluchtfles. Mijn angst speelde een grote rol, waardoor het niet zo goed ging. Heel wat jaren later zag ik een artikel in de krant staan over fundiving.” Haar interesse was gewekt en na een paar bezoeken aan de duikschool werd al gauw duidelijk dat duiken de sport is waarnaar Renate op zoek was.

Renate vindt het fijn dat ze op zondagmiddag kan duiken. Veel sporten zijn alleen doordeweeks in de avonduren. Omdat Renate op zichzelf woont en twee dagdelen bij een peuterspeelzaal werkt, is zij ’s avonds vaak te moe om te sporten. Na het afronden van haar opleiding kreeg Renate de keuze voorgelegd: de sociale werkplaats of een activiteitencentrum. Geen van beide was een optie. “Bij de peuterspeelzaal accepteren de kinderen mij zoals ik ben. De kinderen weten dat ik minder snel ben en wachten gewoon op mij.” 

Door Renate haar spasmen kantelde ze tijdens het duiken. Na verschillende aanpassingen bleek dat wanneer Renate haar persluchtfles tijdens het duiken op haar buik draagt zij niet meer kantelt. “Wat mij motiveert om te blijven duiken, zijn allereerst de sociale contacten die ik hier heb. Daarnaast vind ik het belangrijk om te blijven bewegen.” 

Bij Fun Diving Dronten heeft ze veel nieuwe mensen leren kennen. Waaronder haar begeleider Amy, met wie Renate nu ruim een jaar duikt. “Dit maakt het duiken nog plezieriger. Ik zou niet meer zonder het duiken kunnen!”

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Topspits Juan scoort zonder benen

Invictus Games komen nu echt dichtbij!

Jeroen Kampschreur hoopt op zitski-hype bij Spelen