Direct door naar content
Noud (9) zwiert in zijn schaatstoestel over het ijs afbeelding nieuwsbericht

Noud (9) zwiert in zijn schaatstoestel over het ijs

20 december 2018

Schaatsen was voor Noud nooit een optie doordat hij spastisch is. Hij moest altijd toekijken hoe zijn broertjes en zusjes op het ijs rondjes schaatsten. Zelf zou hij net als ieder ander willen schaatsen. Die droom komt dichterbij nu studenten van de Haagse Hogeschool een speciaal schaatstoestel voor hem hebben ontworpen.

Door zuurstoftekort bij zijn geboorte is de 9-jarige Noud spastisch. Hij kan daardoor niet ook lopen, maar stilzitten in zijn rolstoel vindt hij ook maar niks. Als zijn broertjes en zusjes lekker aan het schaatsen zijn, kijkt hij meestal toe. Dat vindt hij wel leuk, maar zelf schaatsen lijkt hem veel leuker.

Om kinderen zoals Noud daarbij te helpen, hebben studenten van de Haagse Hogeschool een speciaal schaatsstoel ontwikkeld. Het eerste ontwerp lijkt een beetje op de racerunner met een steun om voorover tegen aan te leunen. Je benen hangen een beetje los zodat je je kan afzetten op het ijs. Het toestel heeft ook een stang aan de achterkant zodat je er op vooruit geduwd kan worden.

Noud vindt in het begin allemaal maar raar en glad, zegt zijn moeder in een item van RTL Nieuws. “Het doet mij een beetje denken aan de film Bambi. Het is een beetje wankel nog. Maar ik denk dat het net als met gewoon schaatsen is: veel oefenen.”

Om meer van dit soort schaatstoestellen te maken voor andere kinderen als Noud heeft de Stichting Haagse Sportstimulering voor Gehandicapten een tentoonstelling ingericht met schilderijen over schaatsen. De opbrengst van de veiling van die schilderijen gaat naar de verdere ontwikkeling van het schaatstoestel.

Bekijk hier het hele item van RTL Nieuws.

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Doe mee met de derde Onbeperkte Elfstedentocht!

Rolstoeltennistop komt dit jaar naar Oss voor WK

Lisa Bunschoten pakt tweede WK-goud!