Direct door naar content
Cross in je rolstoel of driewieler over een pumptrack afbeelding nieuwsbericht

Cross in je rolstoel of driewieler over een pumptrack

24 januari 2019

Heb jij zin om over hobbels te rollen in je rolstoel of door een bocht te racen op een fiets? Dan is een pumptrack echt iets voor jou, want hier kan iedereen plezier hebben. Deze baantjes worden vaak tijdelijk bij een sportevenement geplaatst en in wijken of speeltuinen.

Een pumptrack is een klein wielerbaantje met bochten en hobbels. Het lijkt een beetje op een bmx-baan met al die heuvels en korte bochten, alleen is het dan een veel kleiner baantje. De naam komt van pompen: op een bmx-fiets (zo’n klein fietsje) moet je aan het stuur trekken en duwen om over de hobbels te komen.

Het leuke aan zo’n pumptrack is dat je er niet alleen met een fiets over kunt racen en crossen, maar ook met stepjes, een driewieler en zelfs in je rolstoel. Zo kun je dus met of zonder beperking lekker actief zijn op het baantje.

Tijdens de Zesdaagse van Rotterdam werd zo’n pumptrack speciaal neergelegd om kinderen met en zonder beperking samen plezier te laten hebben tijdens de Leontien van Moorsel Ride. De baan daar was ovaalvormig met twee kleine heuvels erin.

Vivianne (13) werd gewoon in haar rolstoel over de baan geduwd. “Het is heel spannend, maar zeker voor herhaling vatbaar”, zei ze tegen een verslaggever van het AD. Voor de bocht hield ze haar rolstoel nog stevig vast, maar eenmaal uit de bocht liet ze haar handen lekker door de lucht gaan om de snelheid te voelen.

Dat baantje in Rotterdam kun je op meerdere plekken tegenkomen, want het is een mobiele baan. Ze kunnen dat overal mee naar toenemen en zo in elkaar zetten. Het is ook heel veilig: je ouders of een andere begeleider kunnen altijd in de buurt blijven om je vast te houden. Maar als je eenmaal los kunt is dat natuurlijk nog leuker!

Zie jij bij een sportevenement, een kermis of een braderie bij jou in de buurt ook zo’n baan, vraag dan gelijk of je ook even een rondje mag. Dat is echt supergaaf!

Bron: AD

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: