Direct door naar content
Goalball: teamsport zonder te kijken afbeelding nieuwsbericht

Goalball: teamsport zonder te kijken

24 januari 2019

Ken jij de sport goalball al? Dit is echt een uitdagende sport voor iedereen met een visuele beperking. Het komt namelijk vooral aan op goed luisteren naar de bal en je teamgenoten. Misschien is dit wel de sport waar jij al heel lang naar op zoek bent!

Goalball is een sport die is bedacht voor sporters met een visuele beperking, maar het is zeker niet zo dat je blind of slechtziend moet te zijn om mee te kunnen doen. Doordat iedereen een geblindeerde skibril draagt, is iedereen gelijk bij deze sport. Of je nu veel of weinig ziet maakt dus niet uit. Je kunt Goalball dus ook met iedereen spelen.

Goalball is een zaalsport op een veld van 18 bij 9 meter breed. Het belangrijkste op dit veld is het doel, dat ook 9 meter breed is. Met je twee teamgenoten verdedig je dat brede doel en probeer je de bal met belletjes in het doel aan de overkant te krijgen. Concentratie is daarbij erg belangrijk, want je moet goed luisteren naar de bal.

Het is ook echt een tactisch spelletje omdat je met je teamgenoten moet blijven communiceren om te weten waar ze zich bevinden. Daar moet je ook handige trucjes in vinden, want als je te veel praat hoor je de bal niet. En je moet ook op de tegenstander letten. Door goed te luisteren kun je al horen uit welke hoek de bal gaat komen.

Tijdens trainingen wordt veel op tactiek geoefend, bijvoorbeeld door met vingerknippen aan te geven waar je bent. Balgevoel is ook een belangrijk onderdeel bij goalball. Daarom is een veel gebruikte oefening om de bal heel veel keren over te geven aan elkaar zonder de bal te laten vallen. Behalve baloefeningen werk je ook aan je kracht uithoudingsvermogen, want bij goalball ben je continu in beweging.

Kijk of luister naar deze promo om een idee te krijgen:

Ben je benieuwd waar je goalball kunt spelen? Klik dan hier voor het aanbod van verenigingen bij jou in de buurt. Je kunt altijd ergens een proefles nemen.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: