Direct door naar content
Deze stoere ontwerpen helpen jou in de toekomst vooruit afbeelding nieuwsbericht

Deze stoere ontwerpen helpen jou in de toekomst vooruit

05 maart 2019

Hoe ziet de rolstoel van de toekomst eruit? Waarschijnlijk nog lichter en slimmer met allerlei technologie. Maar misschien zijn er straks wel andere vervoersmiddelen voor jou of kun je over straat lopen met een exoskelet. In een ontwerpwedstrijd laten ontwerpers alvast hun stoere ideeën voor jou zien.

Zelfrijdende auto’s, voertuigen op zonne-energie of supersnelle treinen: het zijn vooral uitvindingen die in eerste instantie worden ontworpen voor mensen zonder beperking. Toch worden er steeds vaker nieuwe dingen bedacht om het leven met een beperking makkelijker te maken. Om meer designers uit te dagen om voor mensen met een beperking na te denken, heeft de Toyota Mobility Foundation een ontwerpwedstrijd opgezet. De opdracht: bedenk een voertuig of andere oplossing om mensen met een dwarslaesie mobieler te maken. 

Deelfiets
Tussen de vijf finalisten zitten grote en kleine ideeën. Zo heeft een Italiaans ontwerpduo ‘Moby’ bedacht: een soort deelfiets waar je met je rolstoel inschuift. Dit elektrische voertuig geeft je de mogelijkheid om zo grotere afstanden af te leggen in een stad. 

Exoskeletten
Bij de ontwerpen zitten ook twee exoskeletten, je weet wel van die robotpakken. Vooral het pak van QOLO is opvallend, want deze heeft ook wielen. Daardoor kun je kiezen of je wilt staan of wilt zitten. Het andere exoskelet Quix maakt gebruik van dezelfde technieken die in zelfrijdende auto’s zitten. 

Ultralicht
De wedstrijd leverde ook nog een mooie rolstoel op, waar je zeker in gezien mag worden: de Phoenix Instinct. Deze ultralichte rolstoel lijkt op het eerste gezicht op een gewone rolstoel, maar hij zit vol met sensoren. Als je teveel voorover of achterover leunt past deze stoel zelf het zwaartepunt aan, zodat je makkelijker vooruit en opzij kunt bewegen. Gaaf toch?!

In deze video kun je alvast een idee krijgen hoe de toekomst eruit gaat zien: 

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: