Direct door naar content
Sport van de week: rolstoelschermen afbeelding nieuwsbericht

Sport van de week: rolstoelschermen

26 maart 2019

Rolstoelschermen is een van de sporten die al sinds 1960 op het programma van de Paralympische Spelen staat. Het woord zegt het eigenlijk al: er wordt geschermd vanuit de rolstoel. Deze staan vast op de grond en kunnen niet bewogen worden. 

In de rolstoel kan de schermer daarom alleen het bovenlichaam vrij bewegen. Net als bij het reguliere schermen wordt er gestreden met degen, floret of sabel. De eerste twee wapens worden gebruikt door mannen en vrouwen, het derde alleen door mannen.

Techniek en tactiek
Je tegenstander raken zonder zelf geraakt te worden is bij rolstoelschermen het belangrijkste uitgangspunt. Techniek, tactiek en snelheid zijn daarom heel belangrijk.

Spierkracht
Om het wapen van je tegenstander te ontwijken kun je met je bovenlichaam naar achteren bewegen of je kunt met je wapen weren. Bij rolstoelschermen is voldoende spierkracht in je armen daarom heel erg belangrijk. 

Categoriën
Afhankelijk van je beperking worden schermers ingedeeld in categorie A of B. Schermers in categorie A hebben een goede rompbalans waardoor ze voor-, achter- en zijwaarts kunnen bewegen. Hun scherm-arm is daarnaast volledig functioneel. Categorie B is voor sporters met een beperking die de bewegingsvrijheid van het bovenlichaam en/of de schermarm beïnvloedt. 

Hoe ziet dat eruit?
Ben je benieuwd hoe het rolstoelschermen er nou uitziet en hoe het in zijn werk gaat? Bekijk dan deze video eens: 

.

Zelf proberen?
Wil je zelf beginnen met rolstoelschermen of het eens proberen? Zoek dan via de sportzoeker naar een club in de buurt! 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: