Direct door naar content
Rob merkt zijn beperking niet bij jiu-jitsu  afbeelding nieuwsbericht

Rob merkt zijn beperking niet bij jiu-jitsu

05 mei 2019

Rob van Batum (32) is tijdens zijn trainingen in het Braziliaanse jiu-jitsu continu op zoek naar de juiste techniek en tactiek. Van Batum traint ongeveer vier keer per week met als doel het behalen van de blauwe band in juni. 

In 2016 nam hij voor het eerst een kijkje bij een training van zijn huidige sport. Het was voor hem alweer even geleden, want sinds 1998 had Van Batum maar weinig aan sport gedaan. "Ik werd in dat jaar, toen ik dertien was, aangereden door een vrachtwagen. Daardoor moest mijn linkervoet uiteindelijk worden geamputeerd en sindsdien heb ik maar weinig aan sport gedaan. Ik was vooral druk met mijn studie aan de hotelschool en werkte een tijd in de horeca. Wat dat betreft liep ik dus wel veel, maar echt sporten deed ik niet."

Vechtsporten
Uiteindelijk begon hij langzamerhand het sporten weer een beetje op te pakken. Eerst met fitness en later met boksen. "Fitness vond ik maar saai. Uiteindelijk wilde ik weer terug naar de vechtsporten. Dat deed ik voor mijn ongeluk eigenlijk ook altijd al. De interesse was er dus altijd wel. Ik volgde de diverse vechtsporten bovendien al via de tv. Uiteindelijk ben ik begonnen met boksen en daarna kwam ik bij het Braziliaanse jiu-jitsu terecht. En daar ben ik nog steeds wekelijks te vinden," legt hij uit. 

Vooral het veelzijdige en complete aan zijn sport vindt hij mooi. "Ik kan me telkens blijven doorontwikkelen en ergens naartoe werken. Het duurt simpelweg heel lang voordat je de zwarte band hebt. Dat is hartstikke moeilijk. Dus hier ben ik voorlopig wel een tijdje mee bezig."

Blauwe band
Het eerstvolgende doel voor Rob is het behalen van de blauwe band in juni. "Om dat doel te behalen ben ik continu op zoek naar de juiste techniek en tactiek. Door mijn handicap moet ik wel om wat dingetjes heen werken. Dat probeer ik mezelf aan te leren. Afgezien daarvan heb ik eigenlijk nooit last van mijn beperking tijdens het sporten", besluit hij. 

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

“Laat je niet beperken door je beperking”

Nederland succesvol bij Deaflympics in Brazilië

Handifly TeamNL vloog erin bij WK indoor skydiven

Programma van:
326 gemeenten Logo gemeenten
Partners: