Direct door naar content
Tips bij sporten met onzichtbare beperkingen afbeelding nieuwsbericht

Tips bij sporten met onzichtbare beperkingen

05 mei 2019

Wanneer je slechtziend bent of autisme hebt, zien anderen niet direct dat je een beperking hebt. Toch is het wel belangrijk om je beperking bespreekbaar te maken, om het sporten zo makkelijk mogelijk te maken. Wij geven je wat tips voor het sporten met een onzichtbare beperking.

Meld het vooraf
De eerste en misschien ook wel de belangrijkste: geef bij je trainer of coach aan welke beperking je hebt of waar hij of zij rekening mee moet houden. Zo kunnen ze je bij je nieuwe sport helpen met tips op maat. 

Breng ook je sportmaatjes op de hoogte
Een logisch vervolg op de eerste tip: breng ook je sportmaatjes op de hoogte. Samen willen jullie immers zoveel mogelijk leren of steeds beter worden. Daar heb je elkaar bij nodig! Vertel je sportmaatjes dus over je beperking en geef aan waar ze tijdens het sporten rekening mee moeten houden of waar je wat extra hulp verwacht. 

Blijf communiceren
Communicatie en een helder plan van aanpak is de sleutel naar succes. Het is belangrijk dat mensen weten hoe ze je kunnen helpen of handvatten kunnen geven. Soms betekent dat ook dat er navraag wordt gedaan bij je ouders, om te bekijken hoe zij thuis omgaan met bepaalde situaties. Het is goed om iedereen erbij te betrekken

Probeer sporten uit samen met een maatje
Mocht je het toch een beetje eng vinden om in je eentje een nieuwe sport uit te proberen, ga dan eens samen met een vriend of vriendin op pad. Misschien wordt het proberen van een nieuwe sport dan net wat makkelijker (maar vooral ook gezelliger!). Als je professionele hulp wilt hebben, dan kun je uiteraard ook een sportconsulent uit de regio inschakelen. Zij kunnen je ondersteunen tijdens proeflessen. 

Buddy
In het verlengde van een sportvriend kan een buddy soms een uitkomst zijn. Een buddy is iemand die je kan ondersteunen tijdens trainingen of wedstrijden. Dit is een vaste partner, die je bijvoorbeeld kan helpen om het parcours te verkennen tijdens een ski- of wielrenwedstrijd of die je kan vertellen welke kant je op moet. Om tot goede resultaten te komen, zul je je buddy voor de volle honderd procent moeten vertrouwen. 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: