Direct door naar content
Amputatievoetbal: hard gaan met krukken! afbeelding nieuwsbericht

Amputatievoetbal: hard gaan met krukken!

21 mei 2019

Mis jij door een ongeluk, ziekte of aangeboren afwijking een arm of been? Dan kun je je ook uitleven op het voetbalveld, want voor jou bestaat tegenwoordig amputatievoetbal. Deze vorm van voetbal wordt ook in Nederlands steeds bekender. PSV heeft pas als eerste profclub een amputatievoetbalteam gepresenteerd. 

Amputatievoetbal is voor iedere voetballer die door een amputatie (een deel van) een been of arm mist. Je speelt met zeven spelers tegen zeven spelers. Er is een duidelijk verschil tussen veldspelers en keepers. De veldspelers missen een been of een deel van hun benen. Je loopt dan met krukken, maar die krukken mag je alleen gebruiken om te lopen. Het is natuurlijk ook geen hockey! Het is trouwens ook niet toegestaan om je krukken te gebruiken om een tegenspeler onderuit te schoffelen. 

Keepen met je goede hand
Mis je een arm of een deel van je arm dan sta je in het doel. Als keeper mag je alleen je goede arm gebruiken om de bal tegen te houden of het veld in te gooien. Dat geldt ook als je in het veld staat, alleen dan voor je benen. Je mag alleen je volledige of goede been gebruiken om de bal te spelen. Dit is om het spel zo eerlijk mogelijk te maken, want niet elke amputatie is hetzelfde. 

Trainen bij PSV
Internationaal is amputatievoetbal al een grote sport. In echte voetballanden als Engeland bestaat zelfs een hele competitie. Dat hebben we in Nederland nog niet, maar toch groeit de sport wel al. Het Nederlands Amputatievoetbalteam traint iedere zondag voetbalvereniging UVV Vleuten in Utrecht. Sinds kort heeft PSV ook een team voor amputatievoetbal. Bij PSV organiseren ze ook elke week open trainingen met dat team. Lees daar hier meer over

Wil jij een keer kijken of amputatievoetbal ook iets voor jou is? Kijk dan op: www.amputatievoetbal.nl. Bekijk ook deze video om een idee te krijgen: 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: