Direct door naar content
Sporten met een ernstige meervoudige beperking?  afbeelding nieuwsbericht

Sporten met een ernstige meervoudige beperking? 

06 juni 2019

De term ernstige meervoudige beperking (EMB) wordt meestal gebruikt voor mensen die naast een (zeer) ernstige verstandelijke beperking ook een lichamelijke beperking hebben. Mensen met EMB zijn kwetsbaar, hebben een sterk verhoogd risico op gezondheidsproblemen en hebben ondersteuning nodig bij al hun activiteiten. Sporten is daardoor erg lastig, maar niet onmogelijk.

Met de juiste ondersteuning is er toch nog van alles mogelijk voor mensen met een meervoudige beperking. Sporten verhoogt bovendien de kwaliteit van het leven. Daarnaast worden motorische vaardigheden getriggerd in een sportieve omgeving. Het kan zijn dat sommige dingen door sporten zelfs net wat beter gaan! 

Aanbod
Voor kinderen met een meervoudige beperking is het echter wel belangrijk dat ze niet overprikkeld raken. Sporten in een grote groep of een drukke sporthal is daarom niet handig. Als ouder zul je moeten zoeken naar een leuke (kleine) sportactiviteit, binnen of buiten. 

Sailability 
In Nederland zijn een aantal sportclubs waar ook kinderen met een ernstige meervoudige beperking terecht kunnen. Sailability bijvoorbeeld. Dit is een organisatie met verschillende locaties in Nederland. Hun motto is 'Iedereen kan zeilen' en de sport wordt dus voor alle handicaps mogelijk gemaakt. Ook voor kinderen en volwassenen met een ernstig meervoudige beperking. Tijdens het zeilen is er volledige ondersteuning van een instructeur. 

Only Friends 
Ook bij sportclub Only Friends in Amsterdam kun je met een ernstig meervoudige beperking probleemloos terecht. Only Friends is de enige sportclub die alleen maar G-sport aanbiedt en dat in een heel groot aantal sporten! Iedereen is welkom bij Only Friends. 

Huifbedrijden
Als je een paardenfan bent, dan is huifbedrijden een leuke en fijne optie voor iemand met een ernstig meervoudige beperking. Huifbedrijden is een manier om meervoudig lichamelijk gehandicapten therapeutisch te doen bewegen. Door de warmte van de paarden en de sfeer werkt dit ontspannend en masserend voor de deelnemer. Spastische mensen beleven daardoor een zeldzaam moment van ontspanning. Wil je meer informatie over huifbedrijden? Stuur een mailtje naar info@verenigingfpg.nl of kijk op de website

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: