Direct door naar content
“Bij golf vergeet je al je beperkingen” afbeelding nieuwsbericht

“Bij golf vergeet je al je beperkingen”

06 augustus 2020

Tom Versluys (63) liep vijf jaar geleden door een ongeluk hersenschade op. In golf heeft hij de sport gevonden waar hij zich helemaal op kan richten. “Je vergeet alles als je met zo’n klein balletje bezig bent.” Als bestuurslid van de Stichting GvoorG, die golfen voor mensen met een beperking mogelijk maakt, kan hij ook zijn kwaliteiten uit zijn werk goed inzetten. 

Tom had een topbaan bij de gemeente Den Haag en was veel in Brussel voor Europese zaken. Van de een op de andere dag veranderde alles voor Tom door dat ene ongeluk. “Ik ben op mijn hersenpan terechtgekomen. Ik ben daardoor doof geworden en heb tinnitus, een voortdurende piep in mijn oor. Verder is ook mijn evenwichtsorgaan geraakt en heeft de klap er ook voor gezorgd dat het gebied tussen mijn ogen en neus is aangetast. Daardoor heb ik geen reuk en smaak meer.” 

Actief leven
In het revalidatiecentrum werd al met hem naar een mogelijke sport gekeken. “Aan het einde van dat traject werd gezegd: je bent nog jong en je hebt een actief leven gehad dus het is wel handig als je iets blijft doen.” In de zoektocht naar een geschikte sport vielen sporten als zwemmen, skiën en hardlopen door zijn ongeluk af. 

Positief
Uiteindelijk bleek golf voor hem een geschikte sport. “Het is eigenlijk wonderlijk, maar als ik een halve meter anders was gevallen dan was een ander deel van mijn hersenen geraakt. Dan loop je andere kwalen op en was golf misschien niet mogelijk geweest.” Via de Stichting GvoorG, die mensen met een beperking koppelt aan golfverenigingen in de Randstad, leerde hij andere mensen met allerlei beperking kennen. “Toen dacht ik wel: ik moet er wel wat van maken. Ik ben positief en sociaal ingesteld. Dus zo ben ik gaan leren golfen.”

Stil balletje
Hij vindt het een voordeel dat golf met een stil liggend balletje wordt gespeeld. “Je moet je focussen op dat balletje. Dat is zo’n positieve belasting. Als je alleen maar met dat balletje bezig bent dan ben je al je sores vergeten. Alles is weg. Als je je niet focust dan gaat het fout. Heb ik het gas wel uit gedaan? Bal mis.”

Bemiddelaar
Al snel viel de makkelijke babbel van Tom op bij GvoorG en zo werd hij ook gevraagd om in het bestuur een rol te gaan spelen. “GvoorG is eigenlijk een soort bemiddelaar tussen mensen met een beperking die uit een revalidatiecentrum komen en verschillende groepen waar zij kunnen golfen. We kijken daarbij heel erg naar het sociale aspect en dat mensen bij elkaar passen.”

Competitie
Twee jaar terug kwam GvoorG op het idee om een soort competitie te organiseren op drie banen. “We hebben gemerkt dat de deelnemers toch vaak op dezelfde baan spelen en met dezelfde mensen. Daarom hebben we een mini-competitie georganiseerd. Het doel daarvan is om je sociale netwerk verder uit te breiden. Golfen moet vooral leuk zijn en er toe bijdragen dat je met anderen speelt en aan andere banen een uitdaging hebt.” 

Meer weten? Ga naar: gvoorg.nl/

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: