Direct door naar content
Passend voetbal bij RKSV-NEO voor iedereen afbeelding nieuwsbericht

Passend voetbal bij RKSV-NEO voor iedereen

19 augustus 2020

Eigenlijk draait het allemaal om plezier, maar zodra de jongens en meiden van RKSV-NEO op het veld staan willen ze het liefste winnen. De club uit Borne bestaat inmiddels al meer dan honderd jaar en de laatste negenjaar is er ook volop aandacht voor het G-voetbal. Hoewel het G-voetbal eigenlijk voor ‘gehandicaptenvoetbal’ staat, maakt coördinator Angelique Koedijk duidelijk dat de groep voor iedereen bedoeld is.

Eigenlijk spreekt ze daarom ook liever over passend voetbal. “De groep is bedoeld voor iedereen die zich niet thuis voelt in een regulier elftal. Dat kan allerlei redenen hebben: een lichamelijke of verstandelijke handicap, autisme: noem het maar op. In onze groep kan iedereen terecht.”

Zo’n negen jaar geleden werd er bij NEO gestart met een groep van ongeveer zes tot zeven kinderen. “Al snel verdubbelde dat aantal en de afgelopen jaren is er nog altijd sprake van een groei. Er zijn nu 35 leden, tussen de 8 en 50 jaar. Op papier betekent dat dat we één jeugdteamhebben en twee seniorenteams, waarvan één senioren (recreatief) team niet in KNVB-competitieverband speelt”, vertelt Koedijk  

Competitie
Het eerste jaar werd er voornamelijk getraind, maar al gauw bleek dat de voetballers toe waren aan meer uitdaging. “We zijn daarom mee gaan doen aan de competitie. Het is fijn dat de KNVB het G-voetbal omarmt: er is een volwaardige competitie en de spelers kunnen in de voetbal app ook hun standen bijhouden en andere teams bekijken. Dat doet onze leden goed.”

Samen trainen
Elke woensdagavond wordt er door de gehele groep met elkaar getraind, terwijl er op dinsdagavond ook nog een extratraining voor de selectie is geprogrammeerd. “Vooral het samen trainen is erg belangrijk. We willen vooral dat de groep samenblijft, elkaar helpt en motiveert. Voetbal is de verbindende factor bij onze club,” legt Koedijk uit.

"We gaan het nieuwe seizoen er weer vol enthousiasme tegenaan, rekening houdend met alle maatregelen. Het spelplezier zal er zeker niet minder om zijn"

Nieuw seizoen 
Die zogenaamde verbindende factor opent bovendien ook deuren, weet Koedijk. “We zijn altijd bezig met het ontplooien van andere initiatieven zoals evenementen, zoeken de verbinding met clubs binnen de regio en Stichtingen, waaronder het Fonds Gehandicaptensport, die als doel hebben (jonge) mensen te laten sporten.” De corona-periode heeft een duidelijke stempel gedrukt op voetbalseizoen 2019/2020 maar het nieuwe voetbalseizoen staat voor de deur. "We gaan er vol enthousiasme weer tegenaan, rekening houdend met alle maatregelen. Het spelplezier zal er zeker niet minder om zijn."

Energie
Zelf krijgt Koedijk ook energie van haar werk voor de club. Naast haar werk als zelfstandig ondernemer is ze als coördinator van het passend voetbal ruim vijftien tot twintig uur actief voor de club uit Borne. “De reacties die ik krijg van spelers, ouders en begeleiders zijn hartverwarmend. Daar krijg ik elke ochtend weer energie van. Met veel passie ben ik daardoor druk voor het voetbal in onze omgeving.”

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: