Direct door naar content
“Door kitesurfen voel ik dat ik leef” afbeelding nieuwsbericht

“Door kitesurfen voel ik dat ik leef”

28 juni 2019

Voor Willem Hooft (29) is surfen altijd al meer geweest dan een sport. Sinds hij daar op zijn negentiende mee begon, was het zijn uitlaatklep en probeerde hij alles om het surfen te plannen. Totdat hij op weg naar zijn werk een motorongeluk een dwarslaesie opliep. Nu hij ontdekt heeft dat hij toch kan kitesurfen is het gevoel van vrijheid bij hem op het water nog sterker geworden. 

Willem dacht vlak na zijn ongeluk dat surfen niet meer mogelijk was. Het windsurfen, wat hij altijd had gedaan, was simpelweg niet haalbaar met zijn dwarslaesie. Gaandeweg zijn revalidatie merkte hij dat hij vooruitgang boekte met zijn herstel. “Ik merkte dat ik snel handig werd met mijn nieuwe lijf. Misschien kan ik daar iets mee gaan doen, dacht ik. Want ik zag ook mensen in een rolstoel parachutespringen. Waarom zou bijvoorbeeld kitesurfen niet kunnen?” 

Kitesurfen met een dwarslaesie
Toen hij op internet ging zoeken naar kitesurfers met een dwarslaesie kwam hij vrijwel niks tegen. Hij besloot daarom met een team van vrienden met daarin een fysiotherapeut en een professioneel kitesurfer een meerjarenplan op te stellen om zijn grote droom waar te maken: kitesurfen in Kaapstad. Vooral door de beschikbaarheid van goed materiaal hadden zij toen nog het idee dat het jaren ging duren voor Willem op die metershoge golven kon kitesurfen. 

"Ik zag ook mensen in een rolstoel parachutespringen. Waarom zou bijvoorbeeld kitesurfen niet kunnen?” 

Aangepaste plank
Alsof het toeval ermee speelde, kreeg Willem net toen hij klaar was met revalideren een filmpje doorgestuurd van Thierry Schmitter. Hij was al veel langer bezig met aangepast kitesurfen. “Hij liet precies zien wat ik wilde doen: op keiharde golven springen! Mijn hart ging open, want deze man heeft het pad al bewandeld. Figuurlijk dan, want wij kunnen allebei niet meer lopen.” 

Crowfunding
Willem legde contact met Thierry, die gewoon in Scheveningen bleek te wonen, om al zijn verhalen te horen over materiaal en techniek. Na die eerste gesprekken was Willem nog enthousiaster geworden en wilde hij ook een zelfde board. Met behulp van een crowdfundingactie kwam die speciale plank er voor Willem en kon hij de golven gaan opzoeken. 

De hele dag high
Daardoor kan hij nu dat bijzondere gevoel wat het surfen hem altijd gaf weer ervaren. “Zeker als het echt stormt dan moet alles in je systeem aan staan om de juiste dingen te doen. Dat geeft mij het gevoel van levend zijn en tegelijkertijd krijg ik er heel veel energie van. Als ik van het water kom dan ben ik de hele dag high.” Het is voor hem het ultieme gevoel van vrijheid. “Sinds mijn ongeluk is dat gevoel alleen maar versterkt. Het is ook zo’n contrast tussen in mijn rolstoel zitten of om op het water te zijn, waar ik driedimensionaal kan bewegen. Dat wordt ook extra duidelijk als ik aan het einde van een surfsessie weerhet strand op vaar: dan ben ik in eens volledig afhankelijk van iedereen om mij heen.” 

Kaapstad
In januari kwam de droom van Willem om in Kaapstad te kitesurfen uit. Het was een bijzondere ervaring. “In Nederland heb je golven van 15 meter breed en daar heb je golven van wel meer dan 100 meter breed. Dan heb je echt een muur van water die op je af komt. Als je daar mooi in zit dan kun je daar heel lang in blijven. Ik hoop daar volgende winter naar terug te kunnen.” 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: