Direct door naar content
Esra rijdt paard met onzichtbare beperking  afbeelding nieuwsbericht

Esra rijdt paard met onzichtbare beperking

23 juli 2019

Hersenschade en een oogzenuwverlamming. Voor Esra de Ruiter waren het de gevolgen van een val van haar paard in 2016. Plotseling moest ze leren leven met haar handicaps, die bovendien niet zichtbaar zijn voor mensen die haar niet kennen. 

“Jij hebt toch helemaal niets?”, hoort ze dan ook vaak. Toch heeft ze wel degelijk iets. De amazone heeft immers dagelijks te maken met de gevolgen van haar ongeluk. Tijdens een beginnerssprongetje op haar paard Halloween ging het mis. Het paard vergat zijn benen op te tillen en viel met Esra op zijn rug door de hindernis. Met alle gevolgen van dien: het hoofd van Esra komt op de grond terecht, onder de schouder van haar paard. 

Met een traumahelikopter werd ze uiteindelijk afgevoerd naar het ziekenhuis. Daar werd duidelijk dat de amazone hersenschade en een oogzenuwverlamming had opgelopen.

Niet opgeven
Na acht maanden in een revalidatiecentrum en een hoop fysiotherapie, logopedie, zwemtraining en coördinatietraining besloot ze echter dat ze het paardrijden niet wil opgeven. "Achter de geraniums gaan zitten en zeggen 'ik doe niets meer', dat is niet mijn stijl. Ik ben op zoek gegaan naar verschillende methoden om zo goed mogelijk te herstellen. Sommige dingen kan ik niet meer, maar ik ben ver gekomen en kan nog verder", vertelt ze op de website van De Hoefslag.  

Passie
Door haar passie voor de paardensport was het bovendien nooit een vraag of ze ooit weer op een paard zou zitten. De sport is bovendien een ondersteuning voor haar fysiotherapie: je moet op een paard immers je lijf bewust aansturen. "Paardrijden heeft al zoveel voor mijn coördinatie gedaan en ook heel veel voor mijn balans. Daar heb ik nog steeds veel problemen mee, maar het helpt me wel. Ik doe dit liever dan helemaal niet meer paardrijden.”

Inmiddels doet ze ook weer regelmatig mee aan wedstrijden en houdt ze iedereen via haar Facebook pagina Esra de Ruiter official op de hoogte van het verloop daarvan. 

Foto: Facebook Esra de Ruiter

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: