Direct door naar content
Oranje op hoogste niveau bij EK rolstoelrugby afbeelding nieuwsbericht

Oranje op hoogste niveau bij EK rolstoelrugby

05 augustus 2019

Vorig jaar werd het Nederlands Rolstoelrugbyteam Europees kampioen in de B-divisie. Dat betekende, naast de gouden medaille, ook promotie naar de hoogste klasse en dus mogen de mannen van bondscoach Jacqueline Pot het deze maand opnemen tegen de beste landen van Europa! 

De basis van rolstoelrugby is eigenlijk heel simpel. Het wordt gespeeld in de zaal, teams bestaan uit vier spelers en het enige doel is eigenlijk de bal over de lijn van de tegenstander brengen, zoals dat ook bij rugby de bedoeling is. Elke keer als een speler erin slaagt met de bal onder controle over de doellijn van de tegenstanders te rijden, scoort het team een punt. 

Geen ongunstige loting
Het Europees kampioenschap Rolstoelrugby wordt van 7 t/m 11 augustus in het Deense Vejle gehouden. Op het EK, waar in totaal acht landen aan deelnemen, neemt Nederland het in poule A op tegen Zweden, Frankrijk en Duitsland. Op het eerste gezicht geen ongunstige loting. De tegenstanders van Oranje staan respectievelijk op plek zes, zeven en elf van de wereldranglijst. Nederland staat negentiende op die lijst. In poule B nemen Polen, Groot-Brittannië en gastland Denemarken het tegen elkaar op. 

Nederland zal bij de eerste twee van de poule moeten eindigen om zich te kwalificeren voor de halve finales. De winnaars van de halve finales strijden vervolgens om de titel. Het jonge Nederlandse team weet inmiddels wel wat winnen is. In 2017 werd het EK in de C-divisie gewonnen en een jaar later werd Nederland ook direct Europees kampioen in de B-divisie. Weten ze hetzelfde kunstje dit jaar weer te flikken in de A-divisie? 

Kwalificatie voor de Spelen
Naast de Europese titel staat er nog iets heel belangrijks op het spel dit EK, namelijk plaatsing voor de Paralympische Spelen van 2020 in Tokio. De twee finalisten van dit kampioenschap kunnen de tickets naar Japan alvast gaan boeken. Aan de Spelen, die in augustus 2020 worden gehouden, mogen acht landen meedoen. Twee landen zijn al zeker van deelname: gastland Japan en wereldkampioen Australië.  

Lees ook dit artikel met meer informatie over rolstoelrugby.

Ben je zelf ook geïnteresseerd in rolstoelrugby? Kijk dan hier voor sportverenigingen bij jou in de buurt zijn die een proefles of lidmaatschap aanbieden. 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: