Direct door naar content
Dylan vond zijn sport via Uniek Sporten! afbeelding nieuwsbericht

Dylan vond zijn sport via Uniek Sporten!

07 september 2019

“Sporten is heel belangrijk, juist ook voor kinderen met een beperking.” Met deze overtuiging ging Esther Harlé op zoek naar een sport voor haar zoon met autisme en vond deze via de sportzoeker van Uniek Sporten. De 15-jarige Dylan is nu lid van een atletiekvereniging bij hem in de buurt. 

Esther ontdekte Uniek Sporten doordat de kinderfysiotherapeute een link had gedeeld op haar website. “Toen ben ik maar eens gaan kijken, ik wilde namelijk eens zien wat voor sporten er nog meer zijn, vooral hier in de omgeving. Ik wilde echt iets in de buurt vinden voor Dylan.” Esther vond in haar zoektocht op Uniek Sporten een atletiekvereniging in de omgeving waar ze lopend naartoe kunnen. “Mijn zoon is een lange jongen met lange benen, dus atletiek past denk ik wel bij hem. En daarnaast is het belangrijk dat hij buiten is en sociale vaardigheden opdoet.”

Positief effect
Moeder Esther vindt het heel belangrijk dat Dylan sport. Hij deed al aan G-voetbal en paardrijden, en nu dus ook atletiek erbij. “Ik hou er niet zo van als kinderen dagenlang achter de tablet zitten en dat is nu bij Dylan wel het geval.” Ze merkt dat het sporten een positief effect heeft op haar zoon. “Ik merk wel dat hij daar uitdaging in ziet en dat hij het heel leuk vindt. Als hij een prestatie geleverd heeft, dan zie ik aan hem dat hij daar heel anders uit komt. Hij heeft iets gedaan wat hij kon en dat zie ik aan zijn gezicht. Ik denk ook wel dat hij daar als persoon door groeit.”  

Ik merk wel dat hij daar uitdaging in ziet en dat hij het heel leuk vindt. Als hij een prestatie geleverd heeft, dan zie ik aan hem dat hij daar heel anders uit komt.

Aparte groep
Ze ziet alleen nog wel dat de G-sporters niet echt honderd procent deel uitmaken van een vereniging. “Bij het G-voetbal merk je toch dat de vereniging de instelling heeft: we kijken wel hoe de G-voetballers het redden. Vanuit de vereniging worden ze niet echt als volwaardig lid gezien, ze worden echt gezien als kinderen met een beperking, of liever gezegd ‘pluskinderen’. Als je regulier voetbal doet, heb je als kind zijnde sneller aansluiting bij de club. Ik denk dat dat bij elke sportverenging wel een beetje zo werkt. Het blijft toch een apart groepje, los van de reguliere teams en atleten.”

Vreugde
Esther wil graag nog wat meegeven aan andere ouders. “Ga met je kind naar buiten, ga sporten! Je merkt dat een kind daar van opbloeit. Je kind doet sociale contacten op en is onder de pannen, want wij als ouders zullen er ook niet altijd kunnen zijn voor hen. Een keer zijn wij er ook niet meer. Dus ga lekker met je kind sporten, maakt niet uit wat voor sport. Het brengt je een stukje vreugde!”

Wil jij net als Dylan ook een geschikte sport vinden waar je plezier uithaalt? Kijk dan in onze sportzoeker voor een sportclub bij jou in de buurt en probeer het een keer uit!

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: