Direct door naar content
Sewell finisht Ironman met twee blades afbeelding nieuwsbericht

Sewell finisht Ironman met twee blades

14 oktober 2019

De Ironman is een superzware sportieve uitdaging. 3,86 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42,4 kilometer hardlopen; ook voor atleten zonder beperking al een hele kunst om dat uit te lopen. Laat staan als je twee geamputeerde benen hebt. Maar Roderick Sewell liet zich niet tegenhouden. Hij haalde afgelopen zaterdag de eindstreep van de Ironman in Kona (Hawaii). 

Roderick Sewell, bij wie beide benen al voor zijn tweede levensjaar werden geamputeerd, groeide op in San Diego en heeft al heel wat tegenslagen gekend in zijn leven. Tussen zijn achtste en twaalfde was hij samen met zijn moeder dakloos en zwierf van schuilplaats naar schuilplaats. Ook was de jonge atleet nog niet direct een waterrat. “Ik was bang voor water”, bekent hij. “Maar toen ik eenmaal het water in durfde, merkte ik wel direct dat ik iemand ben van de lange afstanden. Vanwege mijn angst voor water begon ik laat met zwemmen, pas op zestienjarige leeftijd, maar ik had er enorm veel plezier in.”

Direct gestart met trainen
Sewell was compleet verrast toen de organisatie van het wereldkampioenschap Ironman hem uitnodigde om mee te doen. “Ik had het totaal niet verwacht, maar toen me verteld werd dat ik mocht deelnemen, was ik enorm uitgelaten! Ik wilde direct starten met trainen.” De Amerikaan heeft vooral veel op de handbike getraind. “Dat is mijn zwakke punt. Op de handbike gebruik je andere spieren dan normaal gesproken. Maar wat wel in mijn voordeel spreekt is mijn uithoudingsvermogen. Dat is al mijn specialiteit sinds ik voor het eerst op blades ging hardlopen op tienjarige leeftijd.”

Anderen inspireren
Zijn deelname aan de Ironman is niet alleen voor hemzelf belangrijk, maar ook voor andere atleten met één of meerdere amputaties. “Het zal je verbazen hoeveel mensen mij nog vragen of ik hulp nodig heb. Soms hebben mensen inderdaad hulp nodig, maar ik doe de Ironman. Het gaat er allemaal om hoe je jezelf ziet. Als ik mezelf als beperkt zie, heb ik misschien hulp nodig. Maar als ik mezelf zie als alle andere mensen die aan de Ironman deelnemen, wie weet wat er allemaal mogelijk is!”

Sewell is na Scott Rigsby in 2007 de tweede atleet met twee geamputeerde benen die de eindstreep haalt op het WK Ironman. “We doen dit voor de volgende generatie, zodat mensen ons niet zien als beperkten die een speciale behandeling nodig hebben, maar als atleten die gewoon op het hoogste niveau kunnen sporten. Dit is pas het begin!”

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: