Direct door naar content
VV Zaanstad stopt zitvolleybalteams niet weg afbeelding nieuwsbericht

VV Zaanstad stopt zitvolleybalteams niet weg

04 november 2019

Wist jij al dat zitvolleybal echt een sport is die sporters met en zonder beperking heel goed samen kunnen beoefenen? Dit noemen we ook wel inclusief sporten. Bij VV Zaanstad laten ze al goed zien hoe dat werkt. De twee zitvolleybalteams trainen net als de volleybalteams in de grote sporthal, om zo meer binding met de vereniging te krijgen. Voorzitter Bert Sombroek zou het mooi vinden als meer sporters met een beperking de teams komen versterken. 

VV Zaanstad begon in 2015 met een zitvolleybalteam. Een vrouwelijke staande volleyballer werd geopereerd aan zijn knieën en kon daardoor niet meer volleyballen. Zij moest vervolgens vanuit Zaandam helemaal naar Haarlem om bij een andere club te kunnen zitvolleyballen. “Ze klopte toen bij ons bestuur aan om te kijken of we niet bij VV Zaanstad een zitvolleyafdeling konden opzetten. Een aantal mensen is daar binnen de club enthousiast mee aan de slag gegaan.” 

Twee teams
Het eerste team promoveerde in dat eerste jaar al gelijk naar de eerste divisie. Nu heeft de club ook een tweede team dat in de tweede divisie speelt. In de competities doet VV Zaanstad dus goed mee. Toch ziet Bert in de samenstelling van de teams nog een verbeterpunt: “Wij zien dus dat de spelers met een beperking in de minderheid zijn. Sterker nog: alleen in het tweede team hebben we twee leden met een beperking. De rest zijn volleyballers die door lichamelijk ongemak niet meer staand kunnen volleyballen.” 

Foto zitvolleybalwedstrijd

Iedereen welkom
Zitvolleybal is bij uitstek een sport om gemengd te doen, legt Bert uit. “Het lichamelijke contact tegen elkaar ontbreekt bij zitvolleybal. Daarbij is het een vrij technische sport. Daardoor zie je ook minder verschil tussen man en vrouw en beperking of niet.” Bij VV Zaanstad doen ze er alles aan om iedereen welkom te laten voelen en de trainingen ook voor iedereen toegankelijk te maken. De faciliteiten in de sporthal zijn bijvoorbeeld prima geregeld als je een beperking hebt. 

"Juist de zitvolleyballers moet je niet in een gymzaaltje achteraf wegstoppen"

Bert Sombroek

Tegelijkertijd is het door de beperkte beschikbaarheid soms een hele puzzel om alle teams in die sporthal te laten trainen. “Juist de zitvolleyballers moet je niet in een gymzaaltje achteraf wegstoppen. Die moet je in een hal waar iedereen speelt laten trainen om de binding met de vereniging zo groot mogelijk te maken. Dat vinden we echt belangrijk”, zegt Bert.

Gezellig
De club zou het leuk vinden als meer sporters met een beperking zich bij de zitvolleybalteams zouden aansluiten. Om je over de drempel te trekken legt Bert nog even uit wat zo leuk is aan zitvolleybal: “Het is behoorlijk intensief en het is een technische sport. Het is vooral heel erg gezellig bij ons. Bij de competitie is het ook altijd erg gezellig, maar je hoeft niet met de wedstrijden mee te doen. Je mag ook alleen meetrainen. Kom gewoon een keer met ons meetrainen dan zie je het zelf!” 

Meer info over VV Zaanstad vind je hier

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: