Direct door naar content
'Ook blinden moeten pizza kunnen bestellen' afbeelding nieuwsbericht

'Ook blinden moeten pizza kunnen bestellen'

08 november 2019

Stel je voor: je hebt enorm veel zin in pizza, maar wil de deur eigenlijk niet meer uit. Dan bestel je natuurlijk online! Maar dat is niet voor iedereen even makkelijk. Guillermo Robles wilde een pizza bestellen via de site van Domino’s Pizza, maar die was niet ingericht op niet-ziende klanten. Dat kwam de pizzaketen op een aanklacht te staan.

Ook in Nederland
De Amerikaanse Robles klaagde de pizzaketen aan op grond van de Americans With Disabilities-wet. Die is ooit opgesteld met het oog op restaurants en winkels en moet de toegankelijkheid van die gelegenheid garanderen voor gehandicapten. Ook in Nederland geldt sinds 1 juli 2017 een wet die eisen stelt aan het design van sites en apps van overheidsinstanties. Die sites moeten voor iedereen toegankelijk zijn, ook mensen met een handicap.

De nieuwe wet vloeit voort uit een Europese richtlijn die in 2016 werd aangenomen. Websites die zijn gepubliceerd voor 23 september 2018 moeten voor 23 september 2020 voor iedereen in Nederland toegankelijk zijn. Sites die na 23 september 2018 worden gepubliceerd hebben een deadline van 23 september 2019. Voor mobiele apps geldt 23 juni 2021.

Effect
De aanklacht van Robles tegen Domino’s heeft effect gehad. Het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten verplicht eigenaren van websites om deze toegankelijk te maken voor mensen met een handicap. Zo bepaalde de hoogste rechtsprekende instantie in de VS vorige week indirect. Het gerechtshof sprak niet expliciet de plicht uit voor honderdduizenden bedrijven om hun sites aan te passen, maar weigerde vorige week de argumenten van hun vertegenwoordiger te horen. Dat is indirect een signaal aan lagere rechtbanken om in vergelijkbare zaken toegankelijkheid tot websites verplicht te stellen. 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: