Direct door naar content
CEO van groot mediabedrijf heeft (g)een handicap afbeelding nieuwsbericht

CEO van groot mediabedrijf heeft (g)een handicap

18 november 2019

Denk je dat je door je beperking nooit in de top van het bedrijfsleven kunt komen? Onzin! Kijk maar naar Atva van Zanten. Ze mist een onderarm én is ceo van Mindshare, het grootste mediabureau van Nederland. In die functie steekt ze ook haar nek uit om het bedrijf diverser en inclusiever te maken.

De 37-jarige Atva van Zanten is geboren zonder rechter onderarm. Als kind van anderhalf kreeg ze haar eerste prothese. Een geavanceerde ’myo-elektrische’, geen haak zoals toen gebruikelijk was, vertelt ze in een interview aan het Financieel Dagblad. “Mijn ouders hebben er enorm voor gestreden. Ze wilden absoluut niet dat ik een haak zou krijgen. Ik ben mijn ouders ontzettend dankbaar. Dat ik al zo jong met een prothese heb leren omgaan, maakt echt heel veel uit voor hoe je beweegt als je ouder bent.”

Eerste indruk
Door haar handicap merkte Atva al van jongs af aan dat de eerste indruk die mensen van haar hebben altijd gekleurd wordt door het gemis van haar onderarm. “Het is niet altijd prettig geweest om als ‘anders’ gezien te worden. Als je als kind naar het strand gaat bijvoorbeeld. Dan kijkt iedereen naar je. Ik weet niet hoe het is als er dan níet naar je gekeken wordt. Het doet wel wat met je. Zeker als je richting puberteit gaat, brengt het bepaalde onzekerheden met zich mee. En dan was ik ook nog wel zo eigenwijs dat ik met mijn ene hand heel graag in de horeca wilde werken. Niet alle horeca-ondernemers waren daar even enthousiast over.” 

"Het is niet altijd prettig geweest om als ‘anders’ gezien te worden. Als je als kind naar het strand gaat bijvoorbeeld. Dan kijkt iedereen naar je"

Atva van Zanten

Inclusiviteit
Onder meer via de horeca en een wereldreis op haar zeventiende, kwam Atva bij Mindshare terecht. Als ceo maakt ze zich nu hard voor meer diversiteit en inclusiviteit op de werkvloer. “Inclusiviteit is best een abstract begrip. Het moet echt zijn en het moet breed zijn. Als je het over inclusiviteit hebt, over openstaan voor anderen, dan moet het voor iedereen gelden. Het helpt dan als je zelf hebt ervaren hoe het voelt om als ‘anders’ te worden gezien.” 

Een eerste stap in de goede richting was een vooroordelentraining bij Mindshare. “Iedereen heeft die training gehad. Volgens mij heeft dit wel een aantal mensen aan het denken gezet”, zegt de Westlandse. 

Bron: FD.nl

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: