Direct door naar content
“Skiën als je blind bent kan echt wel” afbeelding nieuwsbericht

“Skiën als je blind bent kan echt wel”

02 december 2019

Het wordt bij ons in Nederland weer kouder en dat betekent we weer van sneeuw en skiën kunnen gaan dromen. Als je blind of slechtziend bent hoef je het niet bij dromen te laten, want met een begeleider kun jij ook echt op de lange latten gaan staan. 

“Blinden en slechtzienden kunnen heus wel skiën”, zegt Thierry Appelman (37) in een video van Visio. Met zijn linkeroog kan hij in een kokervisie kijken en met zijn rechteroog ziet hij helemaal niks. Zijn favoriete sport is skiën, omdat hij van de kou en de berglucht houdt. 

Lange tochten
Als je echt wil skiën moet je natuurlijk ook de bergen in en dat deed Thierry al een aantal keer met de reizen die door de Nederlandse Visueel-gehandicapten Ski Vereniging (NVSV) worden georganiseerd. “In het buitenland kun je lange tochten maken. Ik vind het ook leuk om lang te skiën. Vorig jaar heb ik op een dag 38 kilometer afgelegd.” Hij kan die lange afstanden skiën doordat een begeleider met een fel gel hesje voor hem skiet. Dat helpt hem ook bij het maken van de bochten. “Die probeer ik dan zo goed mogelijk te volgen.”

Grote passie
Marnix Kluiters heeft een oogaandoening waardoor hij in een half jaar tijd een groot deel van zijn oogzenuw aangetast. Daardoor ziet hij in het centrum van zijn gezichtsveld bijna niks meer. Voor zijn zicht minder werd was skiën altijd zijn grote passie. “Daarom vind ik het ook zo bijzonder dat dat nog steeds kan”, zegt Marnix. 

"Als je blind van een berg af kan skiën dan kan eigenlijk alles"

Marnix Kluiters

Tijdens een wintersportreis met de NVSV ontdekte Marnix op de eerste dag dat skiën gewoon kan met zijn visuele beperking. “Op de tweede dag ben ik meteen gas gaan geven”, vertelt Marnix enthousiast. “Blind skiën geeft een enorm gevoel van vrijheid omdat je niet aan iemand vastzit. Het is een mooie dynamiek en de snelheid geeft je natuurlijk een enorme kick.”

Met portofoon
De laatste jaren skiet hij veel met Danielle Cassee als zijn vaste begeleider. Zij skiet dan achter hem aan en geeft via een portofoon aanwijzingen over de bochten die hij moet maken. “We hebben inmiddels al heel wat kilometers in binnen en buitenland samen geskiet.”

Mogelijkheden
Thierry en Marnix zouden het jou ook zeker aanraden om het blind skiën een keer te proberen. Marnix: “Skiën heeft in zekere zin mijn ogen weer geopend. Ik ben wel weer in mogelijkheden gaan denken. Al weet ik niet of ik dat daarvoor ook al niet deed. Maar als je blind van een berg af kan skiën dan kan eigenlijk alles.”

Wil jij net als Thierry en Marnix zelf ervaren hoe leuk skiën met een visuele beperking kan zijn? Bekijk dan de mogelijkheden bij jou in de buurt. 

Kijk of luister het hele verhaal van Marnix in deze video:

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: