Direct door naar content
Elke wil meer dan rolstoelschermen afbeelding nieuwsbericht

Elke wil meer dan rolstoelschermen

10 januari 2020

Elke Lale van Achterberg (19) is al wereldkampioen rolstoelschermen, maar ze heeft ook buiten de sport nog dromen. Ze zou namelijk dolgraag tv-presentatrice worden. Aan tafel bij Pauw kon ze alvast een beetje oefenen. 

Elke belandde op haar elfde in een rolstoel door een koprol op de slaapkamer van haar ouders. Ze kwam verkeerd terecht waardoor haar zenuwstelsel beschadigd raakte en ze verloor de spierfunctie in haar linkerbeen. Ze had daardoor ook zoveel zenuwpijn dat ze uiteindelijk besloot haar been te laten amputeren. “Ik heb altijd gezegd: het feit dat ik in een rolstoel zit kan mij echt een worst wezen. In een rolstoel kan alles”, zei ze aan tafel bij Pauw. 

Rolstoelschermen
Door een prothese kan ze inmiddels ook weer lopen en zit ze dus niet altijd in een rolstoel. Toch doet ze het schermen nog altijd in een rolstoel. Ze begon met schermen toen ze haar twee benen nog had en ze in een rolstoel zat. “Voor olympisch schermen heb je twee gezonde benen nodig en die heb ik niet. Dan kom je automatisch bij paralympisch schermen in een rolstoel terecht.” 

Moeilijker
Ze heeft het wel eens geprobeerd om staand met haar prothese te schermen, maar dat vond ze helemaal niet leuk. “Dan was ik te veel bezig met: ik moet niet vallen. Dat werkt helemaal niet. Ik vind bij het bij rolstoelschermen ook zo tof dat het technisch veel moeilijker is. Je zit ook zo dicht bij elkaar.”

Droom
Voorlopig richt Elke zich nog op haar topsportcarrière. Maar naast de Paralympische Spelen heeft ze al van jongs af aan nog een andere droom: ze wil tv-presentatrice worden. “Mijn vader is cameraman, dus ik ben wel opgegroeid met dat wereldje.” Ze schrikt er best van hoe weinig mensen met een beperking op tv komen. Daar wil zij verandering in brengen. “Ik wil graag op tv komen, maar omdat ik Elke ben en omdat ik dat kan. Niet perse omdat ik een been mis.” 

Jeroen Pauw gaf haar vervolgens de kans alvast te oefenen met de autocue. Kijk de hele uitzending terug om te zien hoe dat ging. 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: