Direct door naar content
5 tips voor rolstoeltoegankelijk kerstuitjes afbeelding nieuwsbericht

5 tips voor rolstoeltoegankelijk kerstuitjes

12 december 2019

De kerstvakantie is de ideale periode om er eens lekker met gezin, familie of vrienden op uit te gaan. Wij hebben vijf leuke decemberuitjes voor je op een rijtje gezet die ook prima toegankelijk zijn voor mensen in een rolstoel. 

Tip 1: Kerstmarkt in de grotten
Valkenburg is al helemaal in kerstsferen. Talloze kerstmarkten sieren de stad en ook ondergronds is er genoeg te beleven, ook voor mensen in een rolstoel. Zo kun je in de gemeentegrot onderaan de Cauberg de oudste en grootste ondergrondse kerstmarkt van Europa bezoeken. Geniet op je gemak van de mooiste settings en decors en kijk je ogen uit bij de stands met mooie kerst- en cadeauartikelen. Ook aan hapjes en drankjes is gedacht. Van 15 november tot en met 29 december is deze kerstmarkt te bezoeken.  

Tip 2: Winterrondleiding Openluchtmuseum
Ga mee op een rondleiding door het museumpark van het Openluchtmuseum in Arnhem. De rondleiders vertellen enthousiast over allerlei wetenswaardigheden, historische gebouwen in het museumpark en het leven van de vroegere bewoners. De rondleidingen in winterse sferen worden gehouden van 7 december tot en met 19 januari 2020. Kijk op de website van het museum op welke dagen en tijdstippen je kunt aansluiten. Aanmelden voor de rondleiding is niet nodig. 

Tip 3: IJsfestival in Zwolle
Het grootste ijsbeeldenfestival van Europa is te vinden in Zwolle. De beste ijskunstenaars komen naar een grote vrieshal in de Overijsselse stad waar ze aan de slag gaan met 275.000 kilo en ijs en 275.000 kilo sneeuw. Het thema van dit jaar is ‘R-IJS DOOR DE TIJD’. De beelden nemen je mee in een magische tijdreis. Van de prehistorie tot de tweede wereldoorlog. Het Nederlands IJsbeelden Festival is prima toegankelijk voor rolstoel- en rollatorgebruikers en ook aan visueel beperkten is gedacht. Het laatste weekend mogen de beelden namelijk aangeraakt worden door mensen met een visuele beperking. Het festival is van 14 december tot en met 1 maart 2020 te bezoeken.

Tip 4: Ontdek Nederland van boven
Heb jij je altijd al eens zo vrij als een vogel willen voelen? Dat kan! Bij This is Holland kun je een spectaculaire 5D-vliegervaring ervaren. Bekijk de Zaanse Schans, de Veluwe en de Amsterdamse grachten vanaf grote hoogte terwijl je de wind door je haren voelt waaien. En dit is ook nog eens goed toegankelijk met een rolstoel tot een maximale breedte van 90 centimeter. Rolstoelgebruikers krijgen voorrang in de rij en kunnen gebruik maken van een lift bij de entree. Je moet alleen wel in staat zijn om zelf of met hulp vanuit je rolstoel in de attractie te komen. 

Tip 5: Dichten in het bos van Baarn
Op landgoed Groeneveld kun je nu wel een heel originele boswandeling maken. De Poëziebosroute is 1,3 kilometer lang en kun je lopend, maar ook perfect met de rolstoel afleggen. Onderweg kom je negen poëziepaaltjes tegen, waar telkens een regel van een gedicht van René Vos staat. Aan het begin van de route krijg je een folder met uitleg over het project en de route, die deel uitmaken van ‘Het Andere Gedicht’, een poëzieproject dat mensen met een (verstandelijke) beperking uitdaagt om te spelen met taal. 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: