Direct door naar content
Blinde judoka’s krijgen meer zelfvertrouwen afbeelding nieuwsbericht

Blinde judoka’s krijgen meer zelfvertrouwen

21 januari 2020

Judo als je blind of slechtziend bent? Natuurlijk kan dat! Wist je dat het ook een Paralympische Sport is? In Apeldoorn komen maandelijks uit hele land blinde en slechtziende judoka’s samen om hard te trainen om ooit naar de Spelen te gaan. Ze trainen zelfs tegen judoka’s die wel kunnen zien, vertelt trainster Daniëlle Gommers: “Ik zie ze door judo echt meer zelfvertrouwen krijgen.”

Het idee om in Apeldoorn blinde en slechtziende judoka’s meer trainingen aan te bieden, ontstond bij trainer Marco Borst. Hij is trainer bij judoclub Sakura en werkt ook bij Visio Op ’t Loo Erf, een centrum voor mensen met een visuele beperking. Daar ontmoette hij een jongen die tijdens de judoles al erg sterk op zijn benen stond. Toen vroeg hij die jongen of hij het niet leuk zou vinden om vaker te gaan judoën.

Internationale wedstrijden 
Toen de groep blinde judoda’s groter werd, vroeg Marco Borst ook trainers Daniëlle Gommers en Herman Elberse erbij. Zij verzorgen maandelijks officiële bondstrainingen met een groep van ongeveer tien blinde en slechtziende judoka’s. “We hebben bij de talentendagen een aantal judoka’s geselecteerd en nu hebben we best een leuk clubje bij elkaar waarmee we ook naar internationale wedstrijden gaan.”

Vastpakken
Judo met een visuele beperking is eigenlijk niet heel veel anders dan gewoon judo, legt Daniëlle uit. “Wat vooral heel anders is: als je begint dan heb je elkaar eerst vast, want anders weet je niet waar je tegenstander is. De scheidsrechters zijn ook anders opgeleid, ze moeten de judoka’s echt naar hun plaats brengen. Voor de rest zijn de regels eigenlijk wel hetzelfde.”

Nieuwe uitdaging
Danielle ziet dat de trainingen veel doet met de blinde en slechtziende judoka’s doet. “Er zijn natuurlijk best veel mensen die zich letterlijk heel erg beperkt gaan voelen. Die ook denken ik kan niks meer, juist met judo leer je dat je uitdagingen aankan. Het is een verruiming van je leven: lekker met een nieuwe uitdaging bezig zijn, met lotgenoten en goede begeleiders.”

"Als jij je beter weet te verweren en je steviger staat dan is dat een betere uitstraling en een bescherming voor jezelf"

Daniëlle Gommers

Steviger staan
Door judo krijg je volgens Danielle ook meer weerstand. “Als je slecht ziet of blind bent dan ben je wat kwetsbaarder. Als jij je beter weet te verweren en je steviger staat dan is dat een betere uitstraling en een bescherming voor jezelf. Ik zie de judoka’s echt groeien. Ze krijgen meer zelfvertrouwen en zijn assertiever.” 

Tussen ziende judoka's
Met de groep uit Apeldoorn gaat Daniëlle ook elke maandag naar Leusden om daar tussen valide judoka’s te trainen. Dat gemengd judoën gaat ook heel goed, merkt ze. In het begin moet je wel wat uitleggen, maar we zijn er nu zo vaak geweest dat het heel normaal is geworden.”

Heb jij een visuele beperking en wil je ook graag met judo beginnen? Kijk dan op de website van V.I. Foundation of op facebook voor meer informatie. Je kunt natuurlijk ook in de Sportzoeker naar een judoclub in de buurt zoeken

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: