Direct door naar content
Een slim implantaat laat doven weer horen afbeelding nieuwsbericht

Een slim implantaat laat doven weer horen

27 januari 2020

Als je doof bent dan ken je ongetwijfeld het bestaan van een cochleair implantaat (CI) al. Dit apparaat maakt het voor een selecte groep doven mogelijk te horen. Toch is deze technologie geen wondermiddel, want ook met een CI kan het moeilijk blijven om spraak goed te verstaan. Een groot onderzoeksteam van het Leids Universiteir Medisch Centrum gaat daarom nu kijken of daar met behulp van artificial intelligence verandering in kan komen.  

Het probleem met de huidige cochleair implantaten bij het verstaan van spraak ontstaat doordat de metingen in afgesloten luistercabines worden gedaan. Dat zijn de ideale omstandigheden zonder bijgeluiden en ruis. In de praktijk kan het zijn dat als je doof bent met een CI dat je veel meer omgevingsgeluidvan het verkeer, de mensen en de natuur binnenkrijgt. De onderzoekers van het LUMC gaan daarom nu ook metingen doen in schoolklassen, schoolpleinen en in kantoren. Op die manier hopen ze de implantaten te kunnen verbeteren. 

Kunstmatige intelligentie
De toepassing van Artificial intelligence of kunstmatige intelligentie zal daarbij een volgende stap zijn. Dat moet je zien als een enorme computer die snel en veel berekeningen kan uitvoeren om zichzelf vervolgens nieuwe dingen aan te leren. Voor doven moet dat leiden tot een zelflerend gehoorimplantaat dat beter in staat is verschillende geluiden te scheiden. De slimme technologie kan ook helpen bij het combineren van signalen aan beide horen, waardoor het makkelijker wordt om verschillende sprekers in dezelfde ruimte te volgen. 

Drukke klas
Dat is van groot belang, legt prof. Johan Frijns, KNO-arts in het LUMC uit. “Bijvoorbeeld voor kinderen met een CI die in een drukke klas al snel niet alles meekrijgen wat er gebeurt of voor werknemers met een CI die met hun collega’s willen communiceren in een fabriekshal.” De huidige technieken in de CI’s met gevoelige microfoons schieten in dat soort drukke omgevingen tekort. De onderzoekers hopen daarom in de toekomst een belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan het verbeteren van de CI. 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: