Direct door naar content
In 7 stappen naar positieve gedachten! afbeelding nieuwsbericht

In 7 stappen naar positieve gedachten!

17 februari 2020

Ben jij altijd kritisch op jezelf? Zeker als je een beperking hebt kan het soms lastig zijn om niet te veel te denken aan wat je niet kunt. Als je veel last hebt van negatieve gedachten over jezelf dan kunnen positieve aanmoedigingen je helpen. Net als bij een sportwedstrijd: als je een aanmoediging krijgt van een teamgenoot of een bekende langs de kant dan kun je er helemaal tegenaan. Je kunt jezelf ook zo’n boost geven. Deze zeven stappen helpen je daarbij. 

1. Schrijf het op
Begin eerst eens met het opschrijven van het negatieve commentaar in je hoofd. Dat helpt je namelijk bij het bewust worden van die gedachten. 

2. Verzamel positieve prestaties
Denk nu na over positieve ervaringen en zet die ook in een lijstje. Vooral de momenten waar jij aan jezelf twijfelde en waar je het toch bleek te kunnen moeten op dit lijstje. Zit je bijvoorbeeld nog niet zo lang in een rolstoel dan kun je vast je eerste ritje nog wel herinneren. 

3. Een nieuwe stem
Als je een nieuwe manier van praten tegen jezelf zoekt kan het helpen als je in gedachten de stem van iemand anders gebruikt. Je ouders die trots op je zijn, een inspirerende leraar of een trainer die altijd voor je klaarstaat. Gebruik die stem om een ander geluid tegen jezelf te laten horen. 

4. Schouderklopje
Heel belangrijk: geef jezelf af en toe een schouderklopje. Als je namelijk niet af en toe trots op jezelf bent zul je altijd op zoek moeten naar de schouderklopjes van anderen. 

5. Complimentjes opschrijven
Sla de complimentjes die jezelf geeft en die je van anderen krijgt ook bewust op. Je kunt dat ook in een lijstje naast je positieve ervaringen plaatsen. Dat helpt jouw brein ook om op te slaan. 

6. Geloof in jezelf
Als je hier bent beland dan is het wel tijd voor een echt Tjakka-moment! Het is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar als je in jezelf gelooft gaat veel in je leven veel soepeler. Het is een misverstand dat je zelfkritiek nodig hebt om je dromen na te jagen. 

7. Train jezelf positief te zijn
Leren om positief te zijn moet je als krachttraining in de sportschool zien: het gaat je steeds beter af met steeds meer gewicht. Als je je focust op positieve gedachten dan zal je brein zich daar ook steeds prettiger bij voelen. Zo kost het net als die zware halter steeds minder moeite om positief te zijn. 

Heel veel succes! Je kunt het! 

Bron: Womanshealthmag.com

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: