Direct door naar content
“Samen sporten zet vooroordelen aan de kant” afbeelding nieuwsbericht

“Samen sporten zet vooroordelen aan de kant”

25 februari 2020

Als je in Almere op zoek bent naar een aangepaste sport dan kan welzijnsorganisatie De Schoor je helpen. Vanuit het Team Sport worden vraag en aanbod voor jou. Dat doen ze in Almere onder het bekende motto: regulier waar het kan en aangepast waar nodig. 

Jolanda Gudde, coördinator Aangepast Sporten bij Team Sport van De Schoor, heeft daar gelijk een goed voorbeeld bij. “Als jij met voetbal in een wat lager team kan meedraaien dan heeft dat vaak wel de voorkeur omdat je dan vaak ook dichterbij in de buurt terecht kunt. Dan heb je ook vriendjes en vriendinnetjes bij jou uit de buurt zodat ook je sociale leven in jouw omgeving wordt ontwikkeld.” Als je dichtbij huis kunt sporten, scheelt dat ook nog eens veel kilometers in de auto of met de bus. 

Sportclub MOVE
Vervoer is, zeker in een grote stad als Almere, vaak een grote uitdaging als je een beperking hebt. Jolanda vindt Sportclub MOVE voor sporters met een ernstig meervoudige beperking daarom ook zo’n mooi project. “Zij kunnen niet aansluiten op regulier of g-sport aanbod omdat het heel erg op maat gemaakt moet worden. De kracht van MOVE is dat we de sport naar de doelgroep toe brengen.” Zo heeft SC MOVE een groep die precies aansluit op het rooster van twee speciaal onderwijs scholen. “Tussen de laatste les en SC MOVE zit een kwartiertje waarin ze zich even kunnen omkleden en dan kunnen ze bij ons sporten in de gymzaal.”

"De sporters met een beperking kunnen door figuurlijk gezien op die begeleider of maatje te leunen echt het beste uit zichzelf halen"

Jolanda Gudde

SuperCOOL
Samen sporten heeft daar waar het kan in Almere de voorkeur. Bij het project SuperCOOL is dat zelfs een belangrijk onderdeel. SuperCOOL loopt al zes jaar in Almere en is nu zelfs uitgerold over de hele provincie omdat het zo’n succes is gebleken. “Het gaat daarbij echt om met maatjes sporten. Bij elke activiteit vanuit SuperCool wordt vrijwel één-op-één samen gesport door mensen met een verstandelijke beperking en een begeleider op maatje.” 

Het beste uit zichzelf halen
Jolanda ziet dat de SuperCOOL sportactiviteiten voor iedereen veel plezier geven. “De sporters met een beperking kunnen door figuurlijk gezien op die begeleider of maatje te leunen echt het beste uit zichzelf halen. Het maakt nogal uit of jij een balletje krijgt aangegooid van iemand zonder beperking of iemand met een beperking. Het is vooral gewoon heel gezellig om samen te sporten!”

Vooroordelen aan de kant
Opvallend is dat Jolanda het grootste effect ziet bij de mensen zonder beperking. “Zij zien hoe leuk het eigenlijk is om samen te sporten. Mensen die niet gewend zijn om met iemand met een beperking te sporten hebben toch een bepaald vooroordeel en dat kan direct aan de kant geschoven worden. Het is gewoon heel erg leuk, want zo hebben ze ontzettend veel plezier samen.” 

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: