Direct door naar content
Jetze Plat: “Bewegen nu nog belangrijker” afbeelding nieuwsbericht

Jetze Plat: “Bewegen nu nog belangrijker”

18 maart 2020

Een week geleden zat paratriatleet en handbiker Jetze Plat nog in het Spaanse Girona voor een trainingsstage, maar door de snelle verspreiding van het corona-virus moest hij dat afbreken. We belden daarom even met de ambassadeur van het Fonds Gehandicaptensport over hoe hij zijn training nu thuis verder oppakt. 

Vorige week dinsdag vertrok Jetze naar Girona om daar met een trainingsmaat te gaan trainen. Maar toen Spanje steeds verder op slot ging en buiten trainen ook niet meer was toegestaan, besloot hij op zondag weer terug te rijden naar Nederland. “Het is echt even schakelen nu. Ik had al een motivatieklap gekregen, omdat de triatlon World Cup van Abu Dhabi niet doorging vanwege het virus. Daar baalde ik wel van, want ik had een goede winter gedraaid.”

"Ik ben nu vooral nieuwe routes bij mij thuis aan het ontdekken. Daar haal ik nu wel nieuwe motivatie uit"

Jetze Plat

Fit en gemotiveerd blijven
Hij merkte toen al dat er veel ging veranderen doordat steeds meer wedstrijden zijn geschrapt. “Ik heb in Girona wel een paar dagen mooi kunnen trainen. Daar heb ik ook echt weer motivatie gekregen. Nu ik terug ben in Nederland zit het qua motivatie wel goed, alleen zijn de zwembaden en sportscholen nu dicht. Dat is even schakelen.” Maar gelukkig kan hij nog op de handbike buiten trainen. “Het belangrijkste is fit en gemotiveerd blijven. Ik ben nu vooral lange duurritten aan het maken. Ik hou ook van buitenzijn. ”

Nieuwe routes ontdekken
Het trainen gaat nu ook iets anders, merkt hij. “We zoeken nu iets minder de zware belasting op om mezelf niet te veel te vermoeien. Mijn trainer geeft mij nu ook meer vrijheid. Ik ben nu vooral nieuwe routes aan het ontdekken. Ik teken allerlei rondjes uit bij mij thuis die ik nog niet heb gedaan. Daar haal ik nu wel nieuwe motivatie uit. Normaal draait het echt om het beter worden en nu heb je meer vrijheid en gaat het meer om het liefhebbersknopje aanzetten: lekker fietsen en genieten waar je mee bezig bent.”

Alleen sporten
Die lange ritten doet hij nu in zijn eentje om zo contact met anderen te vermijden. “Dat doe ik om die veiligheid in te brengen en hopelijk iets bij te dragen om het virus de wereld uit te helpen. Ik zie nu ook hele pelotonnetjes voorbij gaan, dan denk ik: er is wel echt wat aan de hand in de wereld. Dan moet je wel pas op de plaats voor maken. Je kan echt beter gewoon in je eentje gaan sporten. Daar wordt je uiteindelijk ook sterker van. 

Bewegen
Jetze denkt dat voor iedereen geldt dat nu we meer thuiszitten bewegen nog belangrijker is geworden. “Wat het ook is. Als je het leuk vindt om je tuin kikkersprongen te doen moet je dat vooral doen. Als je lekker wil uitwaaien moet je lekker gaan wandelen op het strand. Het mooie is dat je eigenlijk niks fout kunt doen. Een blokje om wandelen, tot de hond een keer extra laten lopen. Als het weer minder wordt kun je altijd naar binnen gaan en dan heb je 100.000 kracht- en corestability oefeningen om te doen.” 

Hij denkt dat het daarom handig is iets van elastieken of gewichten in huis te hebben, hoewel je ook creatief kunt zijn met een waterfles. En zonder gewichten kun je ook allerlei yoga-oefeningen doen. “Het is maar net wat bij je past. Het begint in ieder geval bij beweging!” 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: