Direct door naar content
Autistische Jelle wereldberoemd met knikkerbaan afbeelding nieuwsbericht

Autistische Jelle wereldberoemd met knikkerbaan

26 mei 2020

Jelle Bakker (34) uit Nijmegen heeft autisme en is al sinds zijn vierde jaar met knikkers bezig. Niet met potjes knikkeren in een putje met bonken en superbonken, maar knikkerbanen. Dat heeft hij samen met zijn broer Dion ondertussen zo serieus aangepakt dat de video’s op zijn YouTube-kanaal de hele wereld over gaan. Vorige week ging dat in eens extra hard doordat de superknikkerbanen van Jelle in een Amerikaanse TV-show zaten. 

Jelle heeft een hyperfocus op knikkers. Hij vond het altijd al leuk om knikkerbanen te bouwen en heeft ook een speciale band met de knikkers. In een item bij  NOS legt hij dat uit bij een knikkerbaan die een soort pretpark voor knikkers is. “De knikkers kunnen dus in deze knikkerbaan in een attractie gaan en plezier beleven. Voor mij zijn knikkers ook net kleine mensjes die ook dingen kunnen beleven zeg maar.” 

Racen
In 2006 kwam hij op het idee om zijn knikkerbanen te gaan filmen. Dat werd de basis voor het latere YouTube Kanaal. Als je ‘Jelle’s Marble Run’s nog niet kent moet je even alles vergeten waar je aan denkt bij een knikkerbaan. Het zijn geen baantjes van een paar seconden, maar het zijn echt serieuze banen waar de knikkers minuten door kunnen rollen. Soms heeft Jelle binnen een hele installatie gemaakt, maar hij gaat ook naar buiten om een baan uit te graven in het zand om de knikkers vervolgens in een competitie tegen elkaar te laten racen. Kijk maar naar deze video van zijn kanaal: 

Jelle had op het YouTube-kanaal al 800.000 abonnees, maar daar zijn in eens heel veel fans bij gekomen. Dat kwam doordat het kanaal werd genoemd in de Amerikaanse TV-show Last Week Tonight With John OliverHij is namelijk ook sponsor geworden van het kanaal. Sindsdien krijgt Jelle dagelijks 100.000 nieuwe abonnees en kan hij ook serieus geld gaan verdienen met zijn kanaal. Dat maakt zijn droombaan ook een stukje dichterbij, want Jelle droomt van een knikkerbanenmuseum. “Dat heb ik al een beetje, maar dan nog groter. Een soort Knikkerbanen Arena, waar bijvoorbeeld Marble League-wedstrijden gedaan kunnen worden. 

Bron: NOS.nl 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: