Direct door naar content
Uitvinder helpt Juda bij gamen vanuit rolstoel afbeelding nieuwsbericht

Uitvinder helpt Juda bij gamen vanuit rolstoel

03 juni 2020

Juda Mulder (10) uit Sliedrecht zit in een elektrische rolstoel omdat hij de spierziekte SMA heeft. Hij wilde altijd al wel net als zijn broertje en vriendjes lekker gamen, het liefst het voetbalspel FIFA. Doordat hij te weinig kracht in zijn vingers heeft, was dat nooit een optie. Een Nederlandse uitvinder heeft voor hem nu een speciale controller gemaakt waardoor hij door zijn Xbox kan bedienen met een blaaspijpje. 

De Xbox is een ideale spelcomputer gebleken om aanpassingen voor te maken. Eerder schreven we hier al over Steve die met een simpel kastje zijn joystick op zijn rolstoel kan gebruiken als gamecontroller. “Ik bestuur de game gewoon met de joystick en een knop die al op mijn elektrische rolstoel zitten. Dat is wonderbaarlijk. Het is net magie!”, zei hij daarover in dit stukje. 

Controller op ademhaling
De controller die voor Juda is gemaakt door de Nederlandse uitvinder Ruud van der Wel van NMA Gaming maakt gebruik van hetzelfde witte kastje. Ruud zet zich al twintig jaar belangeloos in om kinderen met een beperking te helpen om te gamen. Hij ontwikkelde al een schakelaar en een joystick die je ook kunt gebruiken met minder kracht in je handen. Ook als je je armen niet kunt gebruiken weet hij een oplossing. “Je mond doet het altijd, want je moet ademhalen. Je kunt dan met je ademhaling met blazen en zuigen iets doen in een spel.” 

"Zijn wereld is wel echt een stuk groter geworden zo. Daar zijn we heel erg trots op en blij mee"

Moeder van Juda

Groters wereld
Dat werd de oplossing voor Juda en daar was hij natuurlijk heel erg blij mee. “Echt knap gemaakt en ik vind het fijn dat ik nu zelf kan spelen en dat ik niet meer de hulp nodig heb van mijn ouders en mijn broers en de buurt”, zei hij tegen Hart van Nederland. Zijn moeder Willeke is ook erg blij met de uitvinding van Ruud. “Nu kan hij meepraten met zijn klasgenoten over FIFA wat hij graag doet. Hij kan nu ook met zijn broers spelen en tegen elkaar spelen. Zijn wereld is wel echt een stuk groter geworden zo. Daar zijn we heel erg trots op en blij mee.”   

Bekijk hier het hele item van Hart van Nederland

Wil je meer weten over gamen en esports met een beperking? Ga dan naar Uniek Esports!

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: