Vind jouw sport
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.
Bij GGZ-instelling Reinier van Arkel in Den Bosch en Vught zijn ze een half jaar geleden een sportloket gestart om cliënten in beweging te krijgen. Buurtsportcoach Tim Quik zorgt samen met zijn collega’s voor beweegactiviteiten als wandelen en hardlopen voor onder andere mensen met autisme. Samen met het Uniek Sporten loket van de regio De Meijerij wordt duidelijk de verbinding gelegd om de cliënten aan te laten sluiten bij regulier aanbod in de regio.
De doelgroep van de Reinier van Arkel Groep waar het sportloket voor is opgezet is breed van 6 tot 99 jaar met allerlei verschillende psychische kwetsbaarheden. “Dan moet je denken aan autisme, persoonlijkheidsproblematieken, psychoses, maar ook verstandelijke beperkingen”, legt Tim uit. “Nu met de coronatijd proberen we als sportloket zoveel mogelijk mensen fysiek te activeren. Het maakt niet uit op wat voor manier. Dat doen we vooral met wandelen, runningtherapie en bootcamps waarbij we gewoon anderhalve meter afstand kunnen houden.”
Aansluiten bij verenigingen uit de wijk
Voor het coronavirus uitbrak had Tim meer mogelijkheden om verschillende sporten aan te bieden. “We hadden een hele mooie groep mensen met autisme die kennis maakten met verschillende sporten. Daarbij laten we samen met Uniek Sporten Regio De Meijerij verenigingen aansluiten vanuit de wijk.” Daarmee hopen ze de deelnemers aan de activiteiten ook uiteindelijk te interesseren om zich bij een reguliere vereniging aan te sluiten. “We zijn een brug naar een maatschappij en het regulier aanbod. Met die activiteiten moesten we helaas stoppen omdat we kruisbesmetting tussen verschillende afdelingen willen voorkomen en de 1,5 meter regel niet kunnen handhaven.”
Stappen in conditie en prestaties
Tim ziet bij de buitenactiviteiten die hij nu verzorgt dat het sporten de cliënten veel energie geeft. “Het is voor deze mensen met hun problematiek vaak moeilijk om energie te krijgen.” Wij zullen ze ook nooit pushen om mee te doen.” In groepje met zes hardlopers met autisme die Tim begeleid was dat ook totaal niet nodig. “Ze zijn nu tien weken bezig en het is echt bizar om te zien wat een stappen zij hebben gezet in hun conditie en prestaties. Ook voor hen zelf mooi om te zien. Daar proberen we ze ook in te stimuleren. Door te laten zien wat ze al kunnen.”
Sociale aspect
Bij Reinier van Arkel wordt sport en bewegen duidelijk ingezet om mensen met psychische problemen weer terug in de maatschappij te krijgen bij werk en misschien een sportvereniging. “Het sociale aspect van sport is ook belangrijk. Deze mensen vinden het soms lastig om met anderen om te gaan. We proberen ze wel uit te dagen dat te doen en daar in stappen te maken. Want zo krijgen ze wel een beter sociaal netwerk, kunnen ze meer uit hun leven halen en hebben ze een betere dagbesteding.”
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.