Direct door naar content
Steeds meer oplossingen voor sportvervoer afbeelding nieuwsbericht

Steeds meer oplossingen voor sportvervoer

07 juli 2020

Als je een beperking hebt is het vervoer naar je sportclub vaak een dingetje. Zit je bijvoorbeeld in een rolstoel en heb je niet een eigen auto dan kan het een uitdaging worden om bij je sport te komen. Gelukkig bestaan er allerlei landelijke en regionale regelingen voor sportvervoer. Daar komen ook steeds meer oplossingen en initiatieven bij, want sport moet voor iedereen toegankelijk zijn. Dus ook voor jou! 

Als sporter met een beperking is vervoer extra belangrijk, omdat het sportaanbod voor jou niet altijd naast de deur is. Je moet nu eenmaal wat langere afstanden afleggen om bij een zwembad, fitnesscentrum of sporthal te komen waar ze voor jou een leuke aangepast sport  bieden. Je bent daarom niet de enige als je dit allemaal maar ingewikkeld vindt. Het vervoer naar een sportlocatie wordt vaker genoemd als een drempel om te gaan sporten. Dat is zonde, zeker als je wel graag wil sporten! 

Halen en brengen
Het is daarom goed om eens goed te kijken naar de verschillende landelijke en regionale oplossingen om jou naar je sport te brengen. En daar natuurlijk ook weer op te halen. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van het openbaar vervoer met de trein of de bus. Maar als het openbaar vervoer voor jou geen goede optie is, kun je gebruik maken van de regiotaxiValys of de Zonnebloemauto.

Regeling voor teamsporters
Voor teamsporters met een ernstige (lichamelijke) handicap bestaat een aparte vervoersregeling om te zorgen dat je als team samen kunt trainen en aan wedstrijden kunt meedoen. Deze regeling wordt gecoördineerd door Stichting Special Heroes Nederland en gefinancierd door het ministerie van VWS. Elvira Stinnissen van het ministerie van VWS zegt daarover: “De vervoersvoorziening voor teamsporters met een ernstige lichamelijke handicap maakt het mogelijk dat mensen kunnen sporten. Voor het ministerie van VWS is dit heel belangrijk want we willen dat iedereen in Nederland die mogelijkheid heeft.” 

Deze regeling is pas verlengd en bij een nieuwe uitvoerder, Qarin, ondergebracht. Jij zal daar als gebruiker niet direct iets van merken, maar het is goed om te weten dat zij voor je klaar staan. Ze zijn ook van plan om de regeling uit te breiden om meer mensen met een ernstige handicap te kunnen vervoeren naar een sportlocatie. Goed nieuws toch?!

Ben je benieuwd naar vervoersregelingen bij jou in de regio? Kijk dan naar het complete overzicht hier op onder het kopje ‘vervoer’ voor alle opties en regelingen. 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: