Direct door naar content
Japan helpt jongeren met beperking via esports  afbeelding nieuwsbericht

Japan helpt jongeren met beperking via esports

09 juli 2020

Ben jij een echte gamer? Dan ken je de term esports natuurlijk al. Hierbij strijden gamers uit de hele wereld in hetzelfde spel, bijvoorbeeld FIFA of League of Legends, tegen elkaar in een competitie. Dit is wereldwijd een enorm groeiende tak van sport en daar doen ook jongeren met een beperking aan mee. In Japan wordt esports zelfs ingezet om jongeren met een beperking aan een baan te helpen en ze meer aan de maatschappij mee te laten doen. 

Experts in Japan zien in esports allerlei voordelen voor onder andere jongeren met een beperking. Ze organiseerden daarom speciale toernooien voor gamers met een beperking. Een van hen is Yuyi Yoshino, die onder de gamenaam yujikun speelt. Hij wil als gamer echt het verschil maken voor andere jongeren met een beperking, vertelt hij aan de Japan Times. “Ik wil mijn succes als gamer uitbouwen om zo voor meer begrip voor mensen met een beperking te zorgen en uiteindelijk een omgeven te creëeren waar iedereen succes kan behalen.” 

Baan vinden
Bij het esportstoernooi werd ook gesproken over werkgelegenheid voor de jongeren met een beperking. Daiki Kato, de organisator van het evenement, wil namelijk laten zien dat de jongeren hele geschikte kandidaten voor bedrijven zijn. “Bij esports is het belangrijk dat je met anderen kunt communiceren. Dat soort skills zijn natuurlijk precies waar bedrijven naar op zoek zijn voor het kantoorpersoneel. Ik wil jongeren met een beperking de kans op een baan bieden.”

Vrij bewegen
In een Japans ziekenhuis wordt esports zelfs ingezet om mensen met niet-aangeboren hersenletsel te helpen bij hun herstel. Ze hebben ook al een eigen esports team opgezet. Therapeut Eiichi Tanaka vertelt over de voordelen die hij ziet in het gamen: “Mensen die normaal niet zo veel kunnen in hun directe omgeving, kunnen zich vrij bewegen in een game. Ze kunnen daardoor dingen doen zie die ze misschien al hadden opgegeven dat ze die zouden kunnen doen. Dat geeft een positief vooruitzicht.”

Hij ziet nu al veel gamers met een beperking die het in esports competities opnemen tegen esporters zonder beperking. Dat zouden er zomaar meer kunnen worden in de toekomst. 

Wil je meer weten over gamen en esports met een beperking? Ga dan naar Uniek Esports!

Bron: Japan Times

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: