Direct door naar content
De kust is een toegankelijk strand rijker! afbeelding nieuwsbericht

De kust is een toegankelijk strand rijker!

18 juli 2020

Nu de zomer in volle gang is losgebarsten, is het tijd om naar het strand te gaan! Ook als je in een rolstoel zit kun je op steeds meer plekken genieten van zon, zee en strand in eigen land. De Nederlandse stranden worden namelijk steeds vaker toegankelijk gemaakt met betonnen rijplaten. In Katwijk aan Zee hebben ze afgelopen maand nog het strand rijklaar gemaakt voor rolstoelers! 

Afgelopen maand zijn op drie plekken in Katwijk de stranden toegankelijk gemaakt. Met betonnen strandpaden met een uitkijkplateau kun je daar nu ook het strand op met je rolstoel zonder vast te lopen in het mulle zand. Je hoeft ook niet boven aan het duin te blijven, nee je kunt echt verder het strand op. Ze hebben de paden namelijk doorgetrokken tot de hoogwaterlijn bij de strandpaviljoens Zand en Zilt, Zee en Zon en Willy Noord.

Betonnen strandpaden
De Katwijkse wethouder Corien van Starkenburg is erg blij en vooral trots op de aanpassing van de stranden.“Er is eerst een pilot geweest met een uitrolbare mat, maar tijdens de test bleek de mat niet geschikt voor het Katwijkse strand. Daarom is in overleg met het Platform Gehandicaptenbeleid besloten om de betonnen strandpaden op drie plekken te verlengen tot aan de hoogwaterlijn. Zo kunnen alle inwoners en bezoekers het strand van Katwijk bezoeken, ook inwoners met een beperking”, zegt ze tegen Allesoverkatwijk.

Gratis strandrolstoel lenen
Behalve de strandpaden heeft de badplaats nog iets onmisbaars voor jouw strandbeleving: strandroelstoelen. Deze kun je bij zeven strandtenten gratis lenen. Je deze rolstoelen met extra grote wielen ook vooraf reserveren bij deze horecagelegenheden. De meeste paviljoens hebben ook een invalidetoilet. Verder heeft Katwijk in de garage  Boulevard-Zeezijde voor extra invalidenparkeerplaatsen en invalidentoiletten gezorgd. Vanuit deze garage zit je zo op het strand! Meer informatie over de voorzieningen op het strand vind je op Katwijk.nl. 

Ben je al een keer op het strand van Katwijk geweest? Dan kun je je ervaringen delen in de Ongehinderd App. 

Top 10 stranden
Als het om beoordelen van stranden gaat dan moet je zeker bij Pia Hendriks zijn. Het is haar missie om alle Nederlandse stranden rolstoeltoegankelijk te maken. Zij maakte al een top tien van meest rolstoeltoegankelijke stranden van Nederland. Zij onderzocht daarbij hoe het gesteld is met de duinovergangen, of er aangepaste toiletten aanwezig zijn en welke strandrolstoelen je kunt huren. 

Scheveningingen scoorde in die top 10 hoog door de aanwezige tillift en een grote diversiteit aan strandrolstoelen. Ook Domburg Oosterstrand doet het door de verschillende beschikbare rolstoelen goed in haar beoordeling. Daar hebben ze namelijk een elektrische, een duwrolstoel en een zwemstoel. 

Lees hier het artikel over de 10 meest rolstoeltoegankelijke stranden terug. 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: