Direct door naar content
Slechtzienden enthousiast over corona-app afbeelding nieuwsbericht

Slechtzienden enthousiast over corona-app

29 juli 2020

De veelbesproken corona-app van de overheid, onder de naam CoronaMelder, moet vanaf 1 september landelijk worden ingevoerd. De app kan gebruikers straks makkelijk vertellen op welke plekken zijn op een dag zijn geweest en nog veel belangrijker, of ze in de buurt van een besmet persoon zijn geweest. Met de lanceringsdatum 1 september snel naderend, wordt er nu volop met de app getest, ook door mensen met een beperking, waaronder blinden en slechtzienden. En zij zijn over het algemeen goed te spreken over de werking.

Afgelopen weekend was in het NOS Journaal en op de website van de NOS te zien hoe mensen met een visuele beperking toch optimaal gebruik kunnen maken van de app. Het komt dan vooral aan op duidelijke gesproken informatie voor de gebruiker in plaats van tekst. Dat werkt nog lang niet altijd soepel in digitale toepassingen, maar op de CoronaMelder is tot nu toe weinig aan te merken, zegt Gea Weersma.

‘1,5 meter lastig voor slechtzienden’
“Juist als blinde of slechtziende weet je dat je de anderhalve meter afstand eigenlijk niet kan houden”, aldus Gea, die in het NOS-item laat zien hoe zij de app precies gebruikt. “Dan is het wel heel fijn dat je een melding krijgt dat je in de buurt bent geweest bij iemand die besmet is.” Want dat is feitelijk wat de app doet. Hij geeft een waarschuwing als een gebruiker in de afgelopen 14 dagen ongeveer 15 minuten in de buurt is geweest van iemand die positief getest is op het coronavirus.

Spraakgestuurd
Dat systeem werkt doordat gebruikers een anonieme code krijgen en die doorgeven aan andere gebruikers, zodat kan worden geregistreerd bij wie zij in de buurt zijn geweest. Gea kan al deze handelingen probleemloos spraakgestuurd verrichten. “Helemaal helder!”, is haar veelzeggende commentaar. De app wordt momenteel ook getest door laaggeletterden, mensen met een motorische beperking en verstandelijk gehandicapten.

Medio augustus startten de eerste tests op grote schaal, in eerste instantie in de regio’s Twente en Rotterdam – Rijnmond. Op 1 september moet de app te gebruiken zijn in alle 25 GGD-regio’s in Nederland.  

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: