Direct door naar content
Paardrijden met een beperking? Het kan! afbeelding nieuwsbericht

Paardrijden met een beperking? Het kan!

20 oktober 2020

Ben jij een echte paardenliefhebber maar weet je niet of je met jouw beperking kunt paardrijden? Dan hebben we goed nieuws! Bij speciale maneges kun je met een lichamelijke, verstandelijke of visuele beperking onder goede begeleiding leren hoe je een paard kunt laten draven. En dat kan heel erg ontspannend zijn!

Nederland kent ongeveer 75 speciale maneges waar je met verschillende beperkingen terecht kunt om te gaan paardrijden. Bij deze gespecialiseerde maneges werken instructeurs die jou in alle rust helpen met bijvoorbeeld het op- en afstappen. 

Paardrijden met een prothese
Als je met een prothese wil gaan paardrijden dan hebben ze op deze locaties ook allerlei extra hulpmiddelen voor jou. Bij je eerste paardrijles wordt gekeken of jouw prothese geen uitstekende of scherpe delen heeft, want daarmee kun je het paard bezeren. Voor jou geldt dat als je prothese door het paardrijden net niet lekker komt te zitten dat je huid of spieren bekneld kunnen raken.

Als je net begint met paardrijden kun je nog moeite met je evenwicht hebben. Je kan dan om een extra steuntje aan je zadel vragen, waar je je aan vast kunt houden als je denkt dat je je evenwicht verliest. Je zal in het begin ook moeten kijken wat beter gaat: met of zonder prothese op het paard. In sommige gevallen kan een arm- of beenprothese je eerder hinderen dan helpen. Dat moet je dus even ervaren. 

Paardrijden een met verstandelijke beperking
Voor ruiters met een verstandelijke beperking is bij de aangepaste maneges heel veel mogelijk. De gediplomeerde instructeurs doen hier alles aan om jou vertrouwd te laten worden met een paard. De lessen worden daarom ook langzaam opgebouwd van rustig stappen tot springen. Het gaat vooral om dat jij een ontspannen moment met het paard beleeft. Dat heeft allerlei voordelen voor jou: het leren omgaan met het paard geeft jou ook meer zelfvertrouwen. Hoe gaaf is het als een paard door jou rustig blijft en dat het door jouw aanwijzingen weet welke kant het op moet gaan? 

Paardrijden met een visuele beperking
Zelfs met een visuele beperking is paardrijden ook mogelijk. Lisa Kaagman weet daar alles van. In de manege moet zij volledig op haar paard vertrouwen: “mijn paard is degene die voor ons oplet. Op die manier past hij op ons allebei en werken we dus samen”, vertelt ze in deze video van VISIO:


Wil jij meer weten over de mogelijkheden van paardrijden met een beperking? Of ben je al op zoek naar een aangepaste manege? Klik dan hier voor alle informatie die je zoekt. 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: