Direct door naar content
Dierentherapie geeft kinderen met Down vertrouwen afbeelding nieuwsbericht

Dierentherapie geeft kinderen met Down vertrouwen

13 november 2020

Voor kinderen met een verstandelijke beperking of autisme bestaan al langer therapieën met dieren. Vooral de dolfijnentherapie is hier een bekend voorbeeld van. Die kinderen die daar aan meededen laten op allerlei vlakken vorderingen zien: ze worden rustiger en soms ook socialer. Het effect van deze therapie is nu ook wetenschappelijk onderzocht. 

Therapie met dolfijnen kan een bijzonder effect hebben op kinderen met een verstandelijke beperking. Dat merkte Richard Griffioen ook bij zijn zoon Sam, vertelt hij bij EditieNL. “We hoorden Sam in eens hele zinnen meezingen met een kleuterliedje. We dachten echt: hoe kan dit nou?” Om dat effect wat hij bij Sam zag toch te verklaren, begon Richard een wetenschappelijk onderzoek. 

Ook honden

Hij kwam er zo achter dat niet alleen dolfijnen, maar ook honden van nut kunnen zijn bij kinderen met een verstandelijke beperking. Bijvoorbeeld als het gaat om faalangst kan een hond heel erg behulpzaam zijn. “Wat gebeurt er nou bij zo’n therapie: een hond wijst niet af. Een hond is onvoorwaardelijk.” Ook het feit dat een hond naar instructies of signalen luistert kan erg waardevol zijn. “Dat geeft vertrouwen”, zegt Richard. 

Toevoeging

De therapie met dieren staat nooit op zich en is vaak een aanvulling op andere middelen als logopedie, fysiotherapie, ondersteunde gebarentaal en leren lezen om te kunnen praten. Richard geeft ook aan dat het niet bij ieder kind hoeft te werken. “Maar wij hebben gemerkt dat het zo aansprekend is voor kinderen dat ik zou willen zeggen dat dat het een toevoeging is op bestaande therapieën, waardoor weer efficiënter kunnen worden.” 

Tegenwoordig bestaan overigens ook therapiën waar geen levende dieren voor nodig zijn. Je kunt namelijk met behulp van een VR-bril ook virtueel zwemmen met dolfijnen. Lees daar hier meer over. 

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: