Direct door naar content
Nikki wil ondanks Ushersyndroom naar de Spelen afbeelding nieuwsbericht

Nikki wil ondanks Ushersyndroom naar de Spelen

26 november 2020

Nikki de Punder (15) uit Breda wordt langzaam doof en blind. Dit weet ze sinds een paar jaar doordat bij haar het Ushersyndroom is vastgesteld. Ondanks die beperking richt ze zich duidelijk op wat ze nog wel kan. Ze gaat daarom ook vol voor haar passie paardrijden. Met haar paard Hillux hoopt ze de Olympische Spelen te halen. En als dat niet lukt wil ze naar de Paralymische Spelen.

Nikki had al op jonge leeftijd een bril en ook niet veel later een gehoorapparaat. Pas toen Joyce de Ruiter op tv bij Humbarto Tan haar persoonlijke verhaal vertelt over het Ushersyndroom, legden de ouders van Nikki de link met deze zeldzame aandoening. Dat is nu vijf jaar geleden. Een uitgebreide genetische test in het Radboud MC Nijmwegen wees uit dat Nikki de zeldzame ‘type III’ variant van het Ushersyndroom heeft. Wereldwijd hebben ongeveer honderd mensen precies dezelfde vorm van het syndroom. 

Lotgenoot
Via een stichting die onderzoek naar het Ushersyndroom bevordert, kwam de vader van Nikki een filmpje tegen van de Amarikaanse Rebecca Alexander. Zij is psychotherapeute en heeft precies dezelfde vorm van het Ushersyndroom als Nikki. Dat zij een lotgenoot had gevonden, betekende veel voor haar. “Ik was zo blij om te zien wat zij nog kon. Zij is al 41, dat is al best wel oud, vind ik. En ze kan nog steeds iets zien en horen via cochleair implantaten”, zegt Nikki in een interview met BN De Stem

Dressuur
Nikki heeft nu bedacht dat ze zich vooral haar focus wil richten op de dingen die wel gaan en niet op de dingen die mislukken. Ze is daarom veel in de stal te vinden bij haar paard Hillux de la Fazenda, met wie ze internationaal hoopt te gaan scoren. Nikki heeft haar weg naar de Olympische of Paralympische Spelen al helemaal uitgestippeld. Ze droomt ervan om op dat hoogste podium in actie te komen op het onderdeel dressuur. Eerder was Nikki fanatiek als springruiter. Dat doet ze nog af en toe, “maar ik zie nu te weinig diepte om dat op wedstrijdniveau te doen”, zegt ze. 

Documentaire
Binnenkort is Nikki te zien in een documentaire over het Ushersyndroom. In die film is ze gekoppeld aan Joyce de Ruiter, die al twintig jaar het Ushersyndroom heeft. De documentairemakers hebben niet alleen een portret van Nikki en Joyce gemaakt, maar lieten de twee ook met elkaar in gesprek gaan. Dat leverde voor Nikki veel tips op over hoe zij met haar aandoening moet omgaan, vertelt ze aan BN De Stem. “Ik heb Joyce tips gevraagd hoe je op een niet zielige manier hulp kunt vragen.” De documentaire Stilte in de Nacht gaat naar verwachting op 18 januari in première. Kijk hier alvast een korte teaser over Nikki:

 
Nikki de Punder

De 15-jarige Nikki de Punder heeft, net als Joyce de Ruiter, ook het Ushersyndroom. Nikki heeft alleen een zeldzamere variant, type 3. Dit houdt in dat Nikki haar zicht en gehoor in de pubertijd hard achteruit gaan. Nikki heeft één grote droom. Met haar paard de Paralympische spelen behalen. In de documentaire vertellen haar ouders en Nikki wat deze diagnose voor haar is gaan betekenen en ontmoet ze voor het eerst Joyce de Ruiter. Samen kijken ze naar hun toekomst en dromen. Inmiddels hebben we het startbedrag behaald en kunnen we de documentaire maken. Donaties zijn nog steeds erg welkom. Hoe meer geld we ophalen, hoe meer en beter onderzoek er gedaan kan worden naar een behandeling voor het Ushersyndroom. Ook kunnen wij de documentaire nog mooier maken en hem beter verspreiden. cinecrowd.com/nl/stilte-de-nacht 15% van de opbrengst doneren wij aan Stichting Ushersyndroom.

Posted by Stilte in de nacht on Wednesday, November 4, 2020

Wil jij weten waar je bij jou in de buurt kan paardrijden? Ga dan naar onze sportzoeker!

 

Bron: BN De Stem

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: